AUTONOMNI PRIJEVOZ

Samovozni kamion u vožnji i iznenadno pucanje gume: Evo kako je završilo!

Kodiak Robotics samo je jedna od mnogih tvrtki koje rade na autonomnom prijevozu, ali jedna je od rijetkih koja pokazuje rezultate

Testiranje autonomnog kamiona (eksplozija gume)

 YouTube Screenshot

Autonomni prijevoz se polagano razvija, a industrija velikih kamionskih prijevoza mogla bi biti jedna od najviše pogođenih. U isto vrijeme, opasnosti od loše programiranog autonomnog vozila s 18 kotača također su mnogo veće. Startup za samovozeće kamione, Kodiak, upravo je pokazao kako se njezin softver nosi s puknućem gume.

Kodiak Robotics samo je jedna od mnogih tvrtki koje rade na autonomnom prijevozu, ali jedna je od rijetkih koja pokazuje rezultate. U nedavnom testu, jednom od njihovih kamiona priređena je eksplozija gume pri 56 km/h pri čemu se sigurno zaustavio bez problema. To možda nije brzina na autocesti, ali ipak je impresivan prikaz sposobnosti.

"Njih je doista teško kontrolirati, a demonstracija sposobnosti našeg autonomnog kamiona prepoznala je eksploziju u djeliću sekunde, i zatim se nastavila sigurno nositi s njom, nešto što je temeljno za mogućnost autonomnih vozila", rekao je Jordan Coleman, potpredsjednik politike u Kodiaku.

Vrlo je vrijedno napomenuti da način na koji je ovaj kamion reagirao na probušenu gumu, zaustavljanje u traku, nije jedini način na koji Kodiak želi da njegovi kamioni rješavaju sigurnosne probleme. Još u svibnju ove godine tvrtka je pokazala što kamion radi kada doživi još jedan kritični kvar na sustavu.

U tom slučaju, tim je pokazao što se dogodilo kada je samovozeći sustav izgubio vezu putem ethernet kabela. Čim je sajla presječena, kamion je usporio i skrenuo uz cestu te se isključio iz prometa. Prema riječima glasnogovornika tvrtke Daniela Goffa, kamion s probušenom gumom također će se skloniti s ceste dok je to sigurno.

Coleman je istaknuo činjenicu da će sigurnost, a ne brzina u isporuci proizvoda uvijek biti na čelu Kodiakovih operacija. "Možda nećemo uvijek činiti pravu stvar u smislu prenošenja stvari od točke A do točke B, ali radi se o tome da pokažemo da ćemo uvijek činiti sigurnu stvar", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:48