FOTO, VIDEO

Sada i službeno: Sve informacije o novom Peugeotu 308, najvažnijem modelu marke

Dizajneri su karoseriju učinili dinamičnijom pa je vjetrobransko staklo nagnutije, a auto 2 cm niži
Peugeot 308
 Peugeot

Premda su postojeći Peugeot modeli 208, 2008 i 3008 vrlo uspješno na tržištu i jako u trendu, kompaktni 308 je ipak 308 - stožerni model. Zato je potpuno novi 308 na neki način poslužio i kao prvi model na kojem marka predstavlja novi vizualni identitet i nedavno predstavljen novi logo marke.

Njegov prethodnik, druga generacija Peugeota 308 predstavljena 2013. godine, započela je taj put i označila prekretnicu za marku s jasnom željom proizvođača iz Sochauxa za odmak prema naprijed, prema premium razredu.

Atraktivan kompakt koji se na tržištu zadržao punih sedam godina bio je vrlo uspješan, a ambicija Peugeota je da s novom, trećom generacijom, nastavi taj pomak, sada unutar velike korporacije Stellantis. Nakon što su jučer na internet procurile službene fotografije, proizvođač je danas službeno predstavio novi model s puno fotografija, videa i svim informacijama.

image
Peugeot 308
Peugeot

Počevši od izgleda, novi Peugeot 308 unapređuje stil koji je već prisutan na drugim modelima marke. Novi prednji kraj, s velikom rešetkom i središnje smještenim velikim amblemom s lavljom glavom je zanimljivo izveden, a što se tiče dimenzija, novi Peugeot 308 dugačak je 4,37 metara (12 centimetara duži od starog), širok 1,85 metara i visok 1,44 metra.

Dizajneri su estetski gledano karoseriju željeli učiniti što dinamičnijom pa je tako vjetrobransko staklo sada nagnutije, a automobil je dva centimetra niži od prethodnog. U Peugeotu kažu da Cx iznosi samo 0,28. Pri lansiranju ponudit će se sedam boja: Olive zelena koja je i boja lansiranja, Vertigo plava, Elixir crvena, Pearl bijela, Ice bijela, Artense siva te Perla Nera crna boja.

image
Peugeot 308
Peugeot

U Kabini pronalazimo karakterističan i-Cockpit nove generacije koji je prava evolucija dosadašnjeg, s dva zaslona od 10 inča od kojih jedan zamjenjuje klasičnu instrumentnu ploču,a a drugi je smješten središnje i osjetljiv na dodir. Pomalo spor i ne baš ergonomski dobar, stari infotainment sustav dosadašnjeg Peugeota 308 tako odlazi u povijest, u korist novog sustava koji djeluje puno fluidnije i brže.

image
Peugeot 308
Peugeot

Usto, od razine opreme "Allure", novi Peugeot 308 dobiva potpuno podesive "virtualne i-preklopnike" koji zamjenjuju fizičku prekidače klima uređaja, a svaka "i-toggle" tipka je taktilna prečice do postavki klima uređaja, telefonskog kontakta, radio stanice, pokretanja aplikacije...

image
Peugeot 308
Peugeot

Što se tiče ugrađenih tehnologija, Peugeot 308 opremljen je funkcijama Apple CarPlay i Android Auto s mogućnošću povezivanja dva telefona putem Bluetootha, dvije USB-C utičnice, indukcijskim punjačem za pametne telefone i glasn+ovnom kontrolom "Ok Peugeot ". U kabini bi za putnike sada po svemu trebalo biti komotnije zahvaljujući međuosovinski razmak povećanom za 5,5 centimetara (na 2,68 metara), što posebno donosi više mjesta za koljena na stražnjoj klupi.

image
Peugeot 308
Peugeot

U novom 308 također možemo pronaći više prostora za pohranu manjih predmeta s više od 34 litre. Što se tiče obujma prtljažnika na raspolaganju je 412 litara i do 1323 litara nakon što se stražnja klupa sklopi što je otprilike kao i kod prethodnog modela.

Novi Peugeot 308 temelji se na novoj platformi EMP2 koja omogućuje ugradnju motora s unutarnjim izgaranjem, plug-ih hibridnih pogona te potpuno električnog koji će doći nešto kasnije. Uz benzinske i dizelske motore, dva plug-in hibridna modela bit će dostupna od lansiranja.

image
Peugeot 308
Peugeot

Model HYbrid 225 e-EAT8 ima pogon na prednju osovinu, a kombinira 1,6-litreni četverocilindrični benzinski PureTech motor od 180 KS i elektromotor od 81 kW. Ispušta niskih 26 grama CO2 po prijeđenom kilometru te osigurava autonomiju samo na struju od 59 kilometara. Model HYbrid 180 e-EAT8: slične konstrukcije raspolaže s istim benzincem od 150 konjskih snaga te elektromotorom od 81 kW, ispušta od 25 grama CO2 po kilometru i nudi do 60 kilometara autonomije samo na struju.

image
Peugeot 308
Peugeot

Ovi plug-in hibridi imaju kapacitet baterije 12,4 kWh s dvije vrste ugrađenih punjača. Standardno nalazimo jednofazni punjač od 3,7 kW i kao opciju jednofazni punjač od 7,4 kW. Procijenjeno vrijeme punjenja: na punjaču od 7,4 kW (32A) osigurano je potpuno punjenje za sat i 55 minuta, kod utičnice s jednofaznim ugrađenim punjačem od 3,7 kW (16A), za potpuno punjenje dostaje 3 sata i 50 minuta dok kod standardne utičnice od 3,7 kW (8A) za potpuno punjenje treba 7 sati i pet minuta.

image
Peugeot 308
Peugeot

Ne treba zaboraviti: u ponudi ostaju i benzinski i dizelski motori i to 1,2-litreni PureTech 3-cilindarski benzinac od 110 KS uparen s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem, a isti motor, ali sa 130 KS uparen je također sa 6-stupanjskom ručnim mjenjačem ili uz doplatu 8-stupanjskom automatikom. Od dizelaša u ponudi ostaje 1,5-litreni BlueHDi 4-cilindraš od 130 KS koji se nudi sa 6-stupanjskom ručnim mjenjačem, ili 8-stupanjskom automatikom.

image
Peugeot 308
Peugeot

Od modernih pomoći u vožnji Peugeot 308 je opremljen svim poznatim sustavima. Zahvaljujući paketu "Drive Assist 2.0" koji će biti dostupan, Peugeot 308 poduzima "daljnji korak prema poluautonomnoj vožnji", prema Peugeotu. To uključuje: prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop and Go, pomoć zadržavanja u traci, poluautomatsku promjenu trake, sustav prilagodbu brzine (ubrzanje ili usporavanje) prema znakovima ograničenja brzine, te sustav prilagođavanja brzine u zavoju koji optimizira brzinu prema krivulji zavoja do 180 km/h.

image
Peugeot 308
Peugeot

Peugeot 308 također stiže s mnoštvom drugih tehnologija, počevši od nadgledanja mrtvog kuta na daljinu (do 75 metara), nove HD kamere za vožnju unatrag, pomoći pri parkiranju od 360 stupnjeva, automatskog prebacivanja svjetala u vožnji te automatsko kočenje u nuždi.

Novi Peugeot 308 proizvodi se kao i prethodna generacija u tvornici Mulhouse Francuskoj, a prve isporuke trebale bi krenuti sredinom druge polovice 2021. godine kada će biti poznate i cijene. Kasnije se očekuje i SW verzija, a prema nekim informacijama sprema se i plug-in hibridna sportska verzija 308 PSE ( Peugeot Sport Engineered), s motorom iz Peugeota 3008 HYbrid4 od 300 KS i pogonom na sva četiri kotača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:05