Sve za parking

Robotski sustav od 300.000 dolara po mjestu uskoro će ovako parkirati aute bogatih u New Yorku

Vožnja automobila u velikom gradu poput New Yorka može biti prava muka, ali nije ništa u usporedbi s pokušajem parkiranja

Visokotehnološki sustav parkiranja

 YouTube Screenshot

Vožnja automobila u velikom gradu poput New Yorka može biti prava muka, ali nije ništa u usporedbi s pokušajem parkiranja.

Tako graditelji znaju da moraju osigurati parking mjesta kako bi uvjerili potencijalne kupce da odvoje veliki novac za vrhunske stanove, ali parkirne garaže zauzimaju vrijedan prostor na nekretninama i često su skučene, što znači da ih vozači ne vole koristiti.

Tako su neki programeri došli do visokotehnološkog rješenja, nešto što nazivaju "automat za parking automobila", u nekima od najluksuznijih stambenih zgrada u gradu kako bi osigurali parking za neke od najbogatijih stanovnika "Velike Jabuke".

Koliko bogatih? Vrlo. Prema izvješću CNBC-a, mjesta u garažama za parkiranje koštaju između 300-595 tisuća dolara (2.1 milijun kuna do 4.2 milijuna kuna), a sami stanovi se kreću do nekoliko milijuna dolara.

"Koliko god ludo zvučalo, 300.000 dolara za stambeno parkirno mjesto smatra se razumnom cijenom u New Yorku", rekla je za CNBC Senada Adzem, broker za nekretnine u tvrtki Douglas Elliman sa sjedištem u Floridi.

To funkcionira ovako: "Dovezete se automobilom do kioska u garaži, koristeći radiofrekvencijsku ID oznaku za otključavanje pristupa.

Pritiskom na gumb šalje se prazna paleta gore s razine ispod, na koju vozač premješta svoj automobil. Kamere skeniraju vozilo kako bi provjerile jesu li vrata i prtljažnik zatvoreni, a zatim ga odvoze kako bi ga spremili u sustav regala".

Kada stanovnik želi preuzeti svoje vozilo, jednostavno ponovno povuče pločicu odašiljača, i automobil mu se isporučuje, sada okrenut za 180 stupnjeva, što znači da vlasnik ne mora voziti unatrag".

Zabrana vožnje unatrag jako je privlačna za stanovnike, osobito zato što će ljudi s ovom vrstom novca vjerojatnije voziti velike SUV-ove, A programeri vole sustave jer bez potrebe za postavljanjem rampi i dvosmjernih voznih traka mogu smjestiti više automobila po kvadratnom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:43