‘u ime znanosti‘

Prerezali kotač Bugattija Veyrona da bi otkrili vrijedi li stvarno 260.000 kn: Evo i rezultata!

Ovo je prvi puta da se netko ovako “poigrao” s naplatkom hiper auta koji se kao rabljeni prodaje za 1,2 do četiri milijuna eura

Youtube screenshot

Iako je Bugatti Veyron već “daleka povijest” sve na ovom automobilu i dalje fascinira. I vrijedi. Rabljeni primjerci od kojih su neki i stariji od 15 godina danas se prodaju za više iznose nego kad su bili novi. Cijena im se kreće od 1,2 pa do nevjerojatnih četiri milijuna eura, ovisno o stanju, kilometraži i izvedbi.

Skupo je i sve ostalo vezano uz ovaj automobil. Na primjer jedan naplatak za Veyron košta od oko 10.000 do 40.000 eura, a cijena jedne specijalne Michelinove gume iznosi oko 10.000 eura. Ne nismo se zabunili, sve ovo su cijene u eurima.

Koja je tajna tog preskupog kotača pokušali su nam otkriti na Waterjet Channel YouTube kanalu. Oni su odlučili razrezati gumu i naplatak koji su, kad su bili novi bili vrijedni oko 35.000 eura. Guma je iz 2016., a s obzirom na to da Bugatti predlaže mijenjanje guma najkasnije svakih pet godina bez obzira na kilometražu jasno je da je ova odradila svoje i da nije bila tako skupa kao rabljena.

Slično je vjerojatno i s naplatkom jer Bugatti prilikom svakog redovnog servisa naplatke snima rentgenom ne bi li se otkrila mikroskopska napuknuća. Možda je i on bio otpisan, a možda je njegova zamjena obavezna zajedno s gumama. Bugatti nikada nije htio javno komentirati cijene i detalje vezane uz održavanje njihovih automobila.

Bez obzira koliko bili vrijedni zanimljivo je zaviriti u unutrašnjost gume i naplatka i otkriti koliko se oni razlikuju od “neusporedivo jeftinijih” izvedbi za “normalne automobile”.

Iako se na prvu čini da nekih velikih razlika nema u unutrašnjosti gume je ugrađen specijali obruč koji će očuvati strukturu gume u slučaju da se ona naglo ispuše. Takve Run Flat gume nisu egzotika i koriste ih i drugi automobili. Na naplatcima je vidljivo da ih radi dobro poznati OZ Racing.

Ono što je posebno zanimljivo, gume nisu konvencionalno montirane na naplatke već su zalijepljene. To govori u prilog glasinama da se naplatci mijenjaju zajedno s gumama, a to pak znači da jedna izmjena seta kotača na ovom automobilu košta oko 100.000 eura, kao novi superluksuzni automobil!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:15