pogledajte video

Premijera: Alfa Romeo je predstavio 33 Stradale, superautomobil od 620 KS za 33 sretnika

Cijena nije poznata, ali nagađa se da će svaki od vlasnika svoj primjerak platiti najmanje milijun eura...

Alfa Romeo 33 Stradale

 Alfa Romeo

Nakon mjeseci iščekivanja danas je u Museo Storico Alfa Romeo u talijanskom Areseu talijanska marka konačno predstavila novi supersportski model 33 Stradale. Ova dizajnerska skulptura na kotačima tako nosi naziv čuvenog pretka, a i sve ostalo na ovom automobilu trebalo bi podsjećati na povijesnu 33 Stradale iz 1967. godine, po mnogima jednog od najljepših automobila na svijetu.

image

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa Romeo

Također, novi model svojim izgledom nedvojbeno odaje počast slavnom pretku, a prilikom definiranja stila novog Alfa Romeo 33 Stradale, dizajneri su koristili izraz "potrebna ljepota". To znači da automobil mora privlačiti pozornost modernim elementima dizajna, a da istovremeno zadrži osnovnu "fizionomiju" pretka.

I uspjeli su: prednja kraj je "gladak", a karakteristična srcolika rešetka (Scudetto) izvedena u karbonskim vlaknima smještena je u usisnik i vrlo je diskretna. Na prethodnika podsjećaju i visoki lukovi kotača integrirani s poklopcem motora, a još jedna značajka koja podsjeća na prošlost je eliptični dizajn prednjih svjetala. Tu su i veliki bočni usisnici zraka kao i velike staklene površine.

"Rep" je vrlo kratak, još jedna počast originalu, sada s modernom interpretacijom poznatih okruglih stražnjih svjetala. Uglavnom, iz kojeg god kuta gledali, nova Alfa je vizualni spektakl.

image

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa Romeo

Zanimljivo je da nema aktivnih aerodinamičkih elemenata, već su inženjeri temeljitim razvojem osnovne karoserijske forme uspjeli doseći Cx od 0.375. Kao i raznim "trikovima": primjerice usisnici zraka ispod prednjih svjetala i nosači retrovizora usmjeravaju zrak prema bočnim usisnicima.

U tijesnu sportsku kabinu za dvoje ulazi se kroz dva vrata s vertikalnim otvaranjem, također baš kao i kod pretka, a na središnjoj konzoli retro dizajniranog kokpita pronalazimo fizičke prekidače kao što je izbornik programa vožnje. Zanimljivo, upravljač je potpuno raščišćen raznih prekidača. Sve informacije prikazuju se na modernoj instrumentnoj ploči u "vintage" stilu ispred očiju vozača.

image

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa Romeo

Na koncu, iza upravljača nalaze se velike aluminijske poluge za izmjene brzina 8-stupanjskog DCT mjenjača s dvostrukom spojkom. Općenito, sportska unutrašnjost odiše s puno karbona i alkantare dok su sjedala presvučena Poltrona Frau kožom kao i nekad kod prethodnika. Po pitanju stila, novi 33 Stradale će biti dostupan kupcima u dvije verzije - Tributo i Alfa Corse.

Konstrukcijski, nova Alfa se temelji na lakom karbonskom monokoku Maseratija MC20 od kojeg preuzima i ovjes, a ima i kapacitetne Brembo karbonsko-keramičke kočnice sa 6-klipnim čeljustima sprijeda i 4-klipnim straga. To mu osigurava zaustavljanje od 100 do 0 km/h za manje od 33 metra.

image

Alfa Romeo 33 Stradale

Alfa Romeo

Pogonski V6 biturbo benzinac Nettuno od 620 KS (10 manje nego u MC20) također je preuzet iz sportskog Maseratija i smješten je središnje iza kabine. Pogon je izveden na stražnju osovinu, a tu je i elektronički samoblokirajući diferencijal. Službene brojke: 333 km/h najveće brzine i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 3 sekunde.

Vozač pritom može odabrati načine vožnje Strada i Track. Prvi je prisutan od pokretanja automobila te je diskretniji i udobniji dok program Track nudi adrenalinska uzbuđenja. Isporuka snage je maksimalna, papučice su osjetljivije, ovjes krući, izmjene stupnjeva su brže i dozvoljavaju motoru da se "zavrti", aktivni ispušni ventili uvijek su otvoreni, a ESP se isključuje.

image

Alfa Romeo 33 Stradale 1967.

Alfa Romeo

Na premijeri je bilo govora i o električnoj verziji 33 Stradalea, a spomenuto je tek da će imati 750 KS i doseg od 450 kilometara prema WLTP-u. Kapacitet baterije, snaga punjenja, broj elektromotora kao ni pogon nisu spominjali.

Bit će proizvedeno samo 33 primjerka, a svi su već prodani te neće postojati dva istovjetna primjerka jer će Alfa Romeo svojim kupcima ponuditi poseban program za specifične zahtjeve koje će ostvariti čuvena torinska dizajnerska kuća Carrozzeria Touring Superleggera.

Dakle riječ je o vrlo ekskluzivnom modelu, a premda cijene nisu poznate nagađa se da će svaki kupac svoj primjerak platiti najmanje milijun eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:27