SALON U GUANGZHOUU

Ovo je najaerodinamičniji serijski električni auto: Predstavljen GAC Aion Hyper GT

Potpuno električni model ima koeficijent otpora od 0,19 cd i dolazi s "leptir" prednjim vratim

GAC Aion Hyper GT

 GAC

Kineski GAC je na salonu automobila u kineskom Guangzhou 2022. otkrio potpuno novi model Aion Hyper GT. Riječ je o Grand Tourer s četverim vratima postavljenom na EV arhitekturu kuće sa sjajnim dizajnerskim konturama i pametnim rješenjima. To je ujedno i drugi serijski model marke linije "Hyper" nakon superautomobila Aion Hyper SSR.

Dizajneri u GAC-ovom centru za istraživanje i razvoj kažu da su bili inspirirani kapljicom vode na vjetru, što je doduše klišej u automobilskoj industriji, ali barem u ovom slučaju su imali pozitivne rezultate. Usto, postignut je impresivni koeficijenta otpora od 0,19 cd u serijskoj specifikaciji.

image

GAC Aion Hyper GT

GAC

Ova brojka omogućuje GAC-u da se hvali da je njihov novi model najaerodinamičniji proizvodni automobil na svijetu (bolji i od Mercedesa EQS s koeficijentom 0,20 ili Lucid Aira s 0,21 cd). U tome su velik doprinos imala brojna rješenja aktivne aerodinamike na karoseriji.

Aion Hyper GT dolazi opremljen velikim brojem senzora, uključujući kamere, radare, LiDAR i infracrvenu tehnologiju. Hardver je montiran na prednji branik, krov, ogledala i blatobrane, nagovještavajući sofisticirani ADAS paket, barem u oblogama s višim specifikacijama.

image

GAC Aion Hyper GT

GAC

Nema puno fotografija interijera, ali kroz stakleni krov možemo vidjeti nadzornu ploču i veliki infotainment zaslon, digitalni klaster instrumenata i konfiguraciju s pet sjedala. Aion Hyper GT koji je premijerno prikazan na Auto Showu u Guangzhouu izgledao je kao gotov auto koji je spreman za proizvodnju, a otvorena vrata sugeriraju da bismo vrlo brzo mogli dobiti detaljne snimke kabine. Model će biti dostupan s jednim i dvama elektromotorima.

image

GAC Aion Hyper GT

GAC

GAC je rekao da motor proizvodi 340 KS i 434 Nm okretnog momenta, omogućujući sprint od 0-100 km/h za 4 sekunde.

Baterija nepoznatog kapaciteta navodno je kompatibilna s iznimno brzim brzinama punjenja do 480 kW i tehnologijom zamjene baterija.

image

GAC Aion Hyper GT

GAC

Očekujemo da ćemo uskoro saznati više o Aion Hyper GT-u, uključujući njegove performanse, brojke dometa, tehnologiju i datum lansiranja. Nadamo se da će model biti dostupan osim u Kini i u Europi kao legitimni konkurent Teslinom Modelu 3. Cijene nisu objavljene, ali ako su glasine istinite, Hyper GT bi mogao početi od oko 300,000 ¥ (što je preračunato 45.000 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:55