FOTO, VIDEO

Ovo je budućnost transporta u gradovima: Amazonov Zoox predstavio autonomni Robotaxi

Vozilo je opremljeno unikatnom senzorskom arhitekturom kamera, radara i Lidara te ima bateriju od 133 kWh
Zoox Robotaxi
 Zoox

Tvrtka Zoox u vlasništvu Amazona predstavila je danas svoj Robotaxi kao "potpuno funkcionalno, električno, autonomno vozilo dizajnirano za gusto urbano okruženje". U osnovi simpatična kutija na kotačima, dugačka je 3630 mm i visoka 1936 mm te ne zauzima puno prostora na gradskim ulicama.

"Samovoz" Zoox kompaktnih dimenzija i simetričnog dizajna na bokovima ima velika klizna vrata kao i visokotehnološki sustav svjetlećih signala kojima "komunicira" s ostalim sudionicima u prometu, upućujući na to što će sljedeće učiniti.

Unatoč svojim malim dimenzijama, Zoox Robotaxi ima prostranu unutrašnjost za četvero putnika koji se smještaju na dvije klupe nalik kauču, okrenute jedna prema drugoj. Budući da je vozilo autonomno, upravljača i tradicionalnih komandi - nema.

image
Zoox Robotaxi
Zoox

Iz tvrtke nisu iznijeli puno detalja o kabini no u oči upada osvijetljeni strop koji imitira zvjezdani svod kao kod Rolls-Royce modela, a putnicima su dostupni bežični punjači za pametne telefone te infotainment sustavi osjetljivi na dodir koji pružaju audio kontrole kao i informacije o odredištu.

Zoox zasad nije otkrio mnogo specifikacija, ali su iz tvrtke potvrdili je da njihov autonomni "shuttle" ima bateriju od 133 kWh koja će mu omogućiti kontinuirani rad do 16 sati te se kao najveća brzina navodi 121 km/h, što je sjajan podatak jer se mnoga dosad viđena autonomna vozila kreću puževim korakom.

image
Zoox Robotaxi
Zoox

Zanimljivo, Zoox ima upravljanje izvedeno na sve kotače te dvosmjernu sposobnost vožnje kao bi bio još okretniji u gradskim uvjetima.

S tehnološke strane, Robotaxi je opremljen jedinstvenom senzorskom arhitekturom kamera, radara i Lidara kako što mu osigurava nenadmašno vidno polje od 270 stupnjeva što potpuno eliminira klasične "mrtve točke" i omogućuje vozilu da dosljedno prate objekte pored i iza njega, uključujući pješake, bicikliste i druge sudionike u prometu.

image
Zoox Robotaxi
Zoox

Iz tvrtke su naglasili da Zoox može "vidjeti" više od 150 metara u svim smjerovima, pa čak i iza zavoja. S obzirom na to da su ljudi još uvijek oprezni prema tehnologiji autonomne vožnje, malo je iznenađenje da je Zoox sigurnost stavio ispred i u središte cijele priče.

Robotaxi ima više od 100 sigurnosnih inovacija koje nisu zastupljene u konvencionalnim automobilima, uključujući "redundant" hardver te posebni zračni jastuk dizajniran za specifičnu upotrebu u dvosmjernim vozilima. Tvrtka još nije ulazila u sve detalje, ali čini se kako će se zračni jastuci omotati oko oba sjedala radi zaštite, bez obzira kojim putem vozilo vozi.

image
Zoox Robotaxi
Zoox

Nema riječi o tome kada možemo očekivati ​ Zoox na ulicama najvećih svjetskih gradova, no izvršna direktorica tvrtke Aicha Evans rekla je da je današnje otkrivanje Zooxa uzbudljiva prekretnica za tvrtku te da označava važan korak na njihovom putu prema uvođenju usluge dijeljenja autonomnih automobila.

Veliki je to korak naprijed za Jeffa Bezosa i Amazon koji su uložili više od milijardu dolara u ovaj start-up s idejom stvaranja autonomnog voznog parka koji bi konkurirao Googleovom autonomnom robo-taxiju Waymo te što skorijoj mogućnosti integracije autonomne tehnologije u svoju dostavnu flotu.

image
Zoox Robotaxi
Zoox

Na potezu je Elon Musk koji je još prošle godine najavio milijun autonomnih robo-taxija na cestama do kraja ove godine, što se ponovo pokazalo preambicioznom izjavom, no tko zna možda nas do kraja godine i on iznenadi nečim zanimljivim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:24