DIZEL POWER

Ovaj Chevy Rat Rod kamionet iz 1945. proizvodi gotovo 1300 KS, i još uvijek je legalan na cesti!

Ispod hrđave olupine nalazi se 5,9-litreni Cummins dizelski agregat s parom turbopunjača koji proizvode kombiniranu snagu od 1283 KS
Chevrolet ‘Rat Rod‘ kamionet

Ovaj Chevroletov kamionet iz 1945. godine, s common-rail Cumminsovim motorom koji odmah iznad haube baca gomilu crnog dima, izgleda prilično nesigurno i trulo – ali to je i poanta. Nadimak ‘Burnie‘ dobio je zbog toga što su se štakorska gnijezda na njemu zapalila nakon što je nakon mnogo godina prvi put upaljen.

Ispod hrđave olupine nalazi se 5,9-litreni Cummins dizelski agregat izrađen od strane Industrial Injectiona, dizelske trgovina koja je na glasu najbolje u Americi. Na njega je postavljen Garretov 88-milimetarski turbo s jedne strane, i BorgWarnerov turbo s druge strane, što mu u konačnici omogućuje izlaznu snagu od 1283 KS.

image
Chevrolet ‘Rat Rod‘ kamionet
YouTube Screenshot

Kad je u pitanju vrijeme na četvrt milje (402 metara), najveća prepreka je trakcija, odnosno prenošenje sve te silne snage na asfalt. Čak se i Hoosierove drag gume muče u tom zadatku. Straga su ugrađene Moser M88 osovine s 45 zupčanika koje mogu trpjeti silan okretni moment.

Cilj vlasnika Roberta Berryja je stvoriti najbrži svjetski dizelski kamion koji je legalan za cestu. Trenutno mu je najbolje vrijeme 8,90 sekundi na Tulsa Racewayu, za koju ističe kako je moglo biti i bolje da gorivo nije počelo prskati po vjetrobranskom staklu. Kako bi zaradio gore spomenutu titulu, Robertu će biti potrebno vrijeme od 7 sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:18