sad nije vrijeme

Očekuje se tehnološki napredak: Zašto je za kupnju električnog auta bolje pričekati barem još tri godine?

Litij-ionska i solid-state baterija (ilustracija)

 Profimedia

Toyota je nedavno kritizirana zbog svoje ograničene ponude 100 posto električnih modela, sada sastavljene samo i isključivo od modela bZ4X-a, ali japanski proizvođač automobila mogao bi ispasti najpametniji u ovoj priči.

Tvrtka je potvrdila da će se njezina baterijska tehnologija sljedeće generacije početi pojavljivati ​​u serijskim automobilima 2026. godine te da će u početku nuditi oko 800 kilometara autonomije, a u kasnijim verzijama gotovo duplo više.

Poput drugih tvrtki, uključujući Ford i Teslu, Toyota je odlučila stvoriti različite vrste baterija za prilagodbu različitim primjenama, na vrlo sličan način na koji trenutno izrađuju motore s unutarnjim izgaranjem s različitim specifikacijama i različitim kapacitetima.

image

Toyota bZ4X

Toyota

U početku će postojati dvije vrste baterija: prva, orijentirana na performanse i autonomiju koja koristi litij-ionsku tehnologiju i koja će biti usmjerena na vozila visoke klase. Druga će biti popularnija i ekonomičnija baterija, koja će koristiti fosfatno željezo i litij i koja će biti dizajnirana za održavanje pristupačne cijene osnovnih električnih vozila.

Toyota kaže da će najučinkovitija baterija stići prva u proizvodnju 2026. Omogućit će oko 800 kilometara autonomije, moći će se napuniti od 10 do 80 posto u 20-ak minuta, a uz to će marka imati ušteda u usporedbi s baterijom koja se trenutno koristi u Toyoti bZ4X.

image

Litij-ionska i solid-state baterija (ilustracija)

Profimedia

Nešto kasnije, vjerojatno 2027., litij-željezo-fosfat (baterije poznate i kao BYD Blate) bit će ekonomičnije, povećat će uštedu troškova za 40 posto, postići će električnu autonomiju od oko 600 kilometara i moći će se napuniti od 10 do 80 posto u pola sata. Ovo je usmjereno na najpristupačnija električna vozila učinkovitijom baterijom. Za punjenje je potrebno istih 20 minuta, ali obećava više od 1000 kilometara autonomije, iako će se ta brojka postići samo s vozilom optimiziranim za težinu i aerodinamiku.

image

Toyota bZ4X

Toyota

I tu nije kraj. Toyotina prva solid-state baterija također će stići 2027., a također će osigurati oko 1000 kilometara dometa, ali se može napuniti do 80 posto mnogo brže: za samo 10 minuta. Nova evolucija koja će stići u neodređenoj budućnosti proširit će doseg električnog vozila na više od 1200 kilometara, a čak i u posebnim slučajevima na 1500.

Japanska marka također radi na smanjenju debljine svojih paketa baterija kako bi poboljšala udobnost u unutrašnjosti za putnike i smanjila ukupna visina vozila kako bi se poboljšala aerodinamika, dodatno poboljšavajući učinkovitost.

image

Toyota bZ4X

Toyota

Sve ovo pokazuje da je Toyota mudro pretpostavila da trenutne baterije ne mogu dugo održati potražnju, pa su njezini istraživački timovi počeli raditi u drugom smjeru. To dokazuje sa svim tim inovativnim naprecima unutar industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:34