UTRKA UBRZANJA

Obračun legendi: BMW E39 M5 stao na ravnu liniju pored Nissana R34 Skylinea GT-R-a

Dok Nissanov redni ‘šestak‘ s turbom proizvodi 284 KS i 392 Nm okretnog momenta, BMW-ov atmosferski V8 je snažniji sa 406 KS i 500 Nm

BMW E39 M5 i Nissan Skyline R34 GT-R

 YouTube Screenshot

Segment automobila visokih performansi bio je prilično dobar 1998. jer su se i BMW E39 M5 i Nissan Skyline GT-R R34 tek probijali na ceste. I premda su vrijednosti za japanski automobil porasle više nego za njemačku limuzinu, obračun na ravnoj liniji mogao bi biti zanimljiv.

Prisjetimo se performansi. Dok Nissanov redni "šestak" s turbom proizvodi 284 KS (209 kW) i 392 Nm okretnog momenta, BMW-ov atmosferski V8 je znatno snažniji, proizvodeći 406 KS (298 kW) i 500 Nm okretnog momenta.

Motor Nissana Skylinea pokreće sva četiri kotača, dok V8 BMW-a M5 šalje svu snagu na stražnje kotače. Usprkos dodatnoj opremi pogonskog sklopa, Nissan je za 235 kilograma lakši od BMW-a.

Ta smanjena težina i dodatni pogonski kotači očito imaju značajan utjecaj, s obzirom na to da je utrka ispala "tjesnija" nego što smo očekivali. Otkrit ćemo rezultate utrke jer one pokazuju da je način na koje se performanse raspoređuju jednako važan kao i koliko ih ima.

Naime, u prve dvije utrke BMW dobiva Nissana. Vozač drugog automobila, međutim, nepopustljiv je u tome da je prednost BMW-a gotovo u potpunosti u njegovom startu.

Okrivljujući "turbo lag", on traži da se treća utrka započne u trećoj brzini pri 96 km/h kako bi se osiguralo da Skylineov turbo u potpunosti radi na početku utrke. I doista, u trećoj utrci, izvedba između dvaju automobila gotovo je identična s izjednačenom pobjedom BMW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:38