DANSKI PROJEKTIL

Novo čudovište s 1800 KS imat će V12 motor i električni turbo, a koštat će pravo bogatstvo

Novi Zenvo trebao bi imati i električne motore, a dizajn mu još uvijek drže u tajnosti iako su ga već pokazali kupcima

Zenvo, ilustracija

 Zenvo

Prije četiri godine, malo poznata danska tvrtka Zenvo došla je u središte pažnje kada su na salonu automobila u Ženevi predstavili svoj hiperautomobil TSR-S koji ima 1200 KS i do 100 km/h ubrza za samo 2,8 sekundi. Sada se egzotični proizvođač sprema na novi pothvat koji će ih odvesti još korak dalje.

Iz tvrtke su za Top Gear potvrdili da rade na novom hiperautomobilu koji će pomaknuti granice. Trebao bi imati V12 motor, a dizajn mu još uvijek drže u tajnosti iako su potencijalni kupci već mogli vidjeti kako će izgledati. Premijera je najavljena za 2023. godinu.

image

Zenvo, ilustracija

Zenvo

Iako je dizajn tajna, o detaljima automobila je šef Zenva Jens Sverdrup rado govorio. Za Top Gear je otkrio kako će automobil imati novu modularnu šasiju od karbonskih vlakana, novi mjenjač, modularni V12 motor i električne motore. Sve te elemente će dizajnirati i proizvesti sami.

Za razliku od TSR-S-a koji ima kompresor, ovaj će automobil imati električne turbopunjače koji će V12 motoru omogućiti snagu oko 1200 KS, no to nije sve. Uz pomoć dodatnih električnih motora snaga bi se trebala popeti na zastrašujućih 1800 KS.

image

Zenvo, ilustracija

Zenvo

Sverdrup je također otkrio kako planiraju proizvesti dvije verzije. Prva bi trebao biti hibridni GT s električnim motorom/motorima sprijeda i pogonom na sve kotače, dok bi drugi automobil bio više orijentiran na trkaću stazu (smjelo bi ga se voziti i po cesti) s aerodinamičkim dodacima i manjom masom od samo 1250 kilograma.

Cijena se još ne zna, no s obzirom na to da su njihovi dosadašnji modeli dostizali cijenu od 1,2 milijuna eura, pretpostavlja se da bi ovaj mogao probiti granicu od 2 milijuna eura. Preostaje nam da pričekamo na još jedno hiperautomobilsko “čudovište” koje pomiče granice.

image

Zenvo, ilustracija

Zenvo

O kakvoj je marki riječ dovoljno je reći da ove godine na Supercar Owners Circle u Hrvatsku stiže poznati Youtuber Shmee s postojećim modelom Zenvo TSR-S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:41