PREMIJERA

Novi Aston Martin DB12 Volante je ‘topless‘ iskušenje koju pokreće AMG-ov V8 od 680 KS

Nakon predstavljanja DB12 s tvrdim krovom, Aston Martin je sada predstavio kabriolet varijantu koju pokreće V8 motor

Aston Martin DB12 Volante

 Aston Martin

Aston Martin je poznat po izradi elegantnih kabrioleta, a novootkriveni DB12 Volante je dokaz te reputacije. Varijanta DB12 s otvorenim krovom stiže tri mjeseca nakon svog Coupe brata, bez V12 motora s redizajniranim licem i unutrašnjosti s novom tehnologijom.

Stvoren za entuzijaste koji uživaju u vožnji na otvorenom, Aston Martin DB12 Volante zadržao je zaštitni krov od tkanine koji je bio prepoznatljiv kod svojih prethodnika. Naime, kabriolet se može pohvaliti još zadivljujućim proporcijama od coupea kada je krov pohranjen ispod tvrdog poklopca, otkrivajući prekrasne materijale kabine.

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Krovu od tkanine s električnim upravljanjem potrebno je 14 sekundi da se otvori i 16 sekundi da se zatvori pri brzinama do 50 km/h. Standardna boja krova je crna, iako je opcijski dostupan u crvenoj, plavoj i "crnoj i srebrnoj" tvoreći bezbroj različitih kombinacija s vanjskim nijansama i opcijama presvlaka u unutrašnjosti.

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Za razliku od onih u Coupeu, Volanteovi nasloni sjedala dostupni su s drvenim furnirom i pločama od ugljičnih vlakana koje odgovaraju umecima na oblogama vrata. Govoreći o mogućnostima personalizacije, vlasnici mogu otići i korak dalje koristeći Q by Aston Martin odjel uz nadoplatu.

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Vrhunac interijera je Aston Martinov infotainment sljedeće generacije koji donosi sve najnovije značajke povezivanja. Sustav je integriran unutar novog 10,25-inčnog Pure Black zaslona osjetljivog na dodir i povezan je s Bowers & Wilkins audio sustavima dostupnim s 11 zvučnika (390 W) kao standard, ili opcijski s 15 zvučnika (1170 W).

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Baš kao i njegova "hard-top" alternativa DB12 Coupe, Volante je ekskluzivno opremljen AMG-ovim twin-turbo 4,0-litrenim V8 motorom, koji proizvodi 680 KS (500 kW) i 800 Nm okretnog momenta. Ta se snaga usmjerava na stražnju osovinu putem 8-stupanjskog ZF automatskog mjenjača, potpomognutog elektroničkim stražnjim diferencijalom (E-Diff).

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

GT kabriolet ubrzava do 100 km/h za 3,7 sekundi, zaostajući za coupeom samo 0,1 sekundu, na putu do maksimalne brzine od 325 km/h. U budućnosti očekujemo plug-in hibridnu opciju koja će vjerojatno donijeti poboljšanu snagu i performanse u usporedbi s neelektrificiranim V8.

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Vezana aluminijska struktura DB12 Volante je nadograđena verzija one koju koristi DB11. Strukturna pojačanja dovode do povećanja torzijske krutosti od 5%. Novi prilagodljivi amortizeri dobivaju postavku specifičnu za kabriolet, kao i kod stražnjih opruga. U tom kontekstu, Roberto Fedeli, glavni tehnički direktor Aston Martina, kaže da DB12 Volante nudi "performanse i upravljivost koje su vodeće u klasi" i da više nije postavljen kao "mekša opcija" u ponudi.

image

Aston Martin DB12 Volante

Aston Martin

Aston Martin DB12 Volante imat će svoju javnu premijeru ovog petka na The Quailu, u sklopu Tjedna automobila u Montereyu u Kaliforniji. Model s otvorenim krovom ući će u proizvodnju u trećem tromjesečju 2023., dok bi prve isporuke uslijedile u četvrtom tromjesečju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:04