NAPOKON RJEŠENJE?

Noćna mora svih vozača: Zahvaljujući ovoj tehnologiji akvaplaning postaje stvar prošlosti!

Prema statističkim podacima akvaplaning uzrokuje desetke tisuća prometnih nesreća godišnje,nerijetko s ljudskim žrtvama
Testiranje Easyrain sustava
 YouTube ScreenshotEasyrain sustav

Poznata dizajnerska kuća Italdesign koja je prošle godine lansirala posljednji uradak Nissan GT-R 50 by Italdesign, nedavno se počela baviti i sigurnošću vožnje. U suradnji s Boschom i Easyrainom razvijaju inovativan sustav kontrole proklizavanja na mokrim podlogama koji bi mogao pojave poput akvaplaninga poslati u prošlost.

Prema statističkim podacima ova opasna pojava kad se na asfaltu stvori velika količina vode i kad upravljanje postaje nemoguće, uzrokuje desetke tisuća prometnih nesreća godišnje, nerijetko s ljudskim žrtvama.

Inventivan sustav Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je dizajnirala tvrtka Easyrain sastoji se od senzora i softverskog rješenja povezanih u sustav koji je kreiran kako bi prepoznao opasnost od akvaplaninga prije nego što do njega ustvari dođe.

image
Easyrain sustav
Easyrain

Sustav funkcionira tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga u djeliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih kotača koji pomaže "razbiti" sloj viška vode na podlozi i tako spriječava gubitak kontakta kotača s podlogom.

S obzirom na to da višak vode s podloge već ukloni samo prianjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

U videu možete vidjeti koliki je utjecaj takvog sustava u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga. Prema podacima s testiranja sustav AIS poboljšava kontrolu nad vozilom 35 posto kada vozilo vozi ravno i 30 posto kada vozilo skreće.

Prema izvorima iz tvrtke Easyrain još nema naznaka kada bi se sustav mogao početi ugrađivati u automobile, ali su naglasili da će sustav biti kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi te električnih modela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:15