7.3 V8

Nema zamjene za obujam motora: Ogromna izbočina na haubi Mustanga je tu s razlogom

Stvar je u tome da je do sada bio dostupan isključivo u kombinaciji s automatskim mjenjačem, a Ford ga sada razvija s ručnim

Ford Mustang ‘Godzilla Crate‘ V8 (prototip)

 YouTube Screenshot

Kako se bliži premijera potpuno novog Mustanga 2024. godine, viđamo sve više prototipova. Ali jedan razvojni automobil, GT350 s ogromnim izbočenjem na poklopcu motora, do sada je stvarno zbunio internet.

Ford je pozvao YouTubera Revana Evana da sazna više o misterioznom Mustangu, za kojeg se pokazalo da nema nikakve veze s razvojnim radom koji se odvija za novu generaciju, već je riječ o testnoj platformi za verziju s ručnim mjenjačem Fordovog 7,3-litrenog "Godzilla Crate" V8 motora.

Taj motor već možete dobiti u Fordovom kamionetu Super Duty, a Ford ga također prodaje odvojeno po cijeni od 9175 dolara (68.689 kuna). Ali stvar je u tome da je do sada bio dostupan isključivo u kombinaciji s automatskim mjenjačem, a Ford ga sada razvija s ručnim.

Pogonski sklop dolazi s vlastitim ECU-om, što znači da se doslovno može ubaciti u bilo koji automobil iz Fordovog kataloga, bez obzira koliko je star. Jedini razlog zašto je završio u GT350 je taj što je Ford imao jedan koji je skupljao prašinu, kao što činite kada ste velika multinacionalna tvrtka.

No je li 7.3 doista toliko masivan da mu je trebala izbočina na poklopcu motora veličine skate rampe? Videozapis pokazuje da sam motor dobro pristaje u motorni prostor, no problem je usisna grana u obliku labuđeg vrata.

Prijeđimo na brojke. Kod ovog motora stvar nije u okretajima, već u okretnom momentu. Najveća snaga je 436 KS, što je manje nego što dobivate od 5,0-litrenog "Coyote" V8 s dvije bregaste osovine (466 KS), ali "Coyote" je sposoban za 569 Nm okretnog momenta pri 4600 o/min, dok "Godzilla" proizvodi 644 Nm pri 4000 o/min.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51