Kakav swap!

Nekonvencionalno rješenje: Odlučio se za više snage, pa u Subaru WRX STI ugurao Ferrarijev V8

Subaru bi trebao biti prilično brz i istovremeno zvučati nevjerojatno nakon što se vrati na reli stazu

Subaru WRX STI swap

 Instagram Screenshot

Subaru je možda u budućnosti odbacio sve planove s WRX STI-om, ali to nije spriječilo ljubitelje prethodnih modela da ga modificiraju do mile volje.

Sam Albert, vlasnik jednog WRX STI-a s kojim se natječe u reliju, želio je više snage pa je došao do nekonvencionalnog rješenja - V8 F136 IB motor iz Ferrarija Californije.

Albert objašnjava zašto je odabrao baš taj motor u videu na svom osobnom YouTube kanalu. Uglavnom, sve se svodi na propise.

Sve dok je riječ o atmosferskom motoru i ispod 4,5 litara, neće morati ograničavati snagu. Zbog toga je odabrao 4,3-litreni V8 iz Ferrarija Californije.

On također kaže da Ferrarijev motor ima veliku prednost u odnosu na Subaruov "flat-four" u smislu krivulje okretnog momenta. Iako japanski motor s četiri cilindra postiže veći okretni moment, problem je u prianjanju guma za šljunak. Talijanski V8 osigurava glatku isporuku snage tijekom duljeg vremena.

U isto vrijeme, to je stvorilo nekoliko nedostataka kao što je veća raspodjela težine prema prednjem dijelu vozila. WRX STI su već poznati po podupravljanju pa će ovaj zahtijevati dodatno podešavanje kako bi se taj faktor ublažio što je više moguće. Ipak, zvuk koji automobil proizvodi čini ovaj proces sasvim vrijedan truda.

Čini se da podešavanje na dinamo-testu ide dobro jer Albert kaže da su brojke sada gotovo identične Ferrarijevim tvorničkim brojevima. To je vjerojatno negdje oko 460 KS (338 kW) i 485 Nm okretnog momenta. Drugim riječima, Subaru bi trebao biti prilično brz i istovremeno zvučati nevjerojatno nakon što se vrati na reli stazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:43