F1 ZA CESTU

Nakon pet godina čekanja napokon predstavljen Mercedes-AMG One, hibridna zvijer od 1063 KS

Sada kada je auto predstavljen imamo i službene brojke: Mercedes-AMG One do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,9 s

Mercedes-AMG One

 Mercedes-AMG

Čekanje koje traje od 2017. godine napokon je gotovo! Nekoliko puta najavljen, ali dosad nikad viđenog u serijskom izdanju, Nijemci su danas napokon službeno predstavili

proizvodnu verziju hiperautomobila Mercedesa-AMG One, sjajno zamišljenog, ali modela koji je prošao nevjerojatno težak razvojni put.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Naime, od predstavljanja na salonu u Frankfurtu prije pet godina, do danas se automobilski svijet, kao i svijet kao takav, itekako promijenio, no hibridni cestovni hiper sportaš s tehnologijom iz F1 je itekako ostaje aktualan premda je više od cijele "petoljetke" prošlo u stvaranju automobila sa srcem Formule 1.

Ispod karoserije kuca srce W07 Hybrid iz F1 jednosjeda koji je vozio Lewis Hamilton na svjetskom prvenstvu 2016.

Kombinacija 1,6-litrenog V6 stroja s 4 elektromotora (jedan za mjenjač, ​​2 za stražnju osovinu i jedan za turbo) isporučuje ukupno 1063 KS a u samom razvoju sudjelovao je Lewis Hamilton.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Karoserija koju smo vidjeli 2017. do danas je ostala gotovo neizmijenjena, a ono što se promijenilo je pogonski sklop kao rezultat, nakon brojnih glavobolja tehničara iz Affalterbacha.

Kompleksnost pogona je zahtijevala smanjenje broja okretaja motora s oko 18.000/min kao u F1 na 11.000/min u cestovnom serijskom Mercedes-AMG One, kako bi se produžilo njegovo trajnost, a istovremeno i kako bi se omogućilo korištenje normalnog benzina.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Složenost stroja najzaslužnija je za toliko puno odgađanja: primjerice sustav MGU-H (Motor Generator Unit Heat iznimno je složen, a smješten je između turbine i kompresora te je sposoban povratiti kinetičku energiju turbine i "pretvoriti" je u električnu energiju, pohraniti je u akumulator koji je zatim tijekom ubrzanja vraća za rad s turbinom eliminirajući "turbo rupu".

Sada kada je auto predstavljen imamo i službene brojke: Mercedes-AMG One do 100 km/h iz stajanja stiže za 2,9 sekundi, do 200 km/h za 7 i do 300 km/h za 15,6 sekundi. Najveća brzina pritom iznosi 352 km/h.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Sjajne brojke, ali njemačku raketu ipak ne svrstavaju u top 10 najbržih, no inženjeri napominju da to i nije bio cilj već vozne osobine kako na cesti, a još više na stazi.

S druge strane ovaj bolid može prijeći do 18 kilometra isključivo na struju bez emisije štetnih plinova zahvaljujući litij-ionskoj bateriji od 8,4 kWh.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Usto, na raspolaganju vozaču je čak 6 različitih postavki vožnje. U standardnom režimu električni motori su u prednosti, a V6 se aktivira samo ako je potrebna veća snaga.

EV modus osigurava samo pokretanja elektromotora, dok je Race modus hibridni način vožnje s posebnom sinergijom punjenja - motor s unutarnjim izgaranjem uvijek radi i može više puniti visokonaponsku bateriju - tako da je puna baterija uvijek dostupna.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Race Plus modus aktivira aktivnu aerodinamiku, snižava ovjes za 37 mm sprijeda i 30 mm straga te ovjes postaje tvrđi, a postoji i program Individual za postavke prema osobnim željama.

Kočnice: karbonsko-keramičke s fiksnim čeljustima sa 6 klipova i 398x38 mm ventiliranim i perforiranim kočionim diskovima sprijeda , dok se straga nalaze fiksne čeljusti s četiri klipa i perforiranim 380x34 mm. ventilirani kočni diskovi. Ultra laki naplaci sa središnjom maticom obuveni su u Michelin Pilot Sport Cup 2 M01 285/35 ZR 19 sprijeda i 20" s gume 335/30 ZR 20 straga.

S karbonskim monokokom kao osnovom i karoserijom s brojnim aerodinamičnim dodacima, Mercedes-AMG One sposoban je generirati potisnu silu već pri 50 km/h.

Prednji dio karakterizira impresivan donji razdjelnik i veliki usisnici zraka koji se protežu cijelom širinom automobila, uokvireni deflektorima u obliku slova U, svaki s dvije crne poprečne lopatice.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

Crni otvori za zrak na prednjem poklopcu odbijaju strujanje vrućeg zraka prema stranama putničke kabine, kako bi omogućili hladnom zraku da "putuje" do usisnika zraka na krovu, čime se poništavaju poprečni tokovi i poboljšava stabilnost u zavojima.

Zatim je tu aktivni stražnji spojler sastavljen od dva dijela, jednako kao što je aktivan i aerodinamički dio, koji se može podesiti u 3 različita načina: Cesta, Pista (čija je upotreba dopuštena samo na stazi) i Race DRS (Drag Reduction System), aktiviraju se tipkom.

image

Mercedes-AMG One

Mercedes-AMG

U unutrašnjosti Mercedes-AMG hiperautomobil ima sve što vam je potrebno kako za one koji žele udahnuti atmosferu pravog trkaćeg automobila, tako i za one koji daju automobil (pogotovo ako košta gotovo 3 milijuna eura) također žele udobnost.

Ultra udobna sjedala, volan (jasno inspiriran utrkama) i podesive pedale, digitalni instrumenti, središnji infotainment monitor, klima uređaj i električni prozori su standardna oprema. Predstavljanje za javnost očekuje se na festivalu brzine u Goodwoodu, a zatim slijede isporuke planiranih i svih rasprodanih 275 jedinica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:43