NEVERA S POTPISOM

Na Tjednu automobila u Montereyu predstavljen Pininfarina Battista, EV hiperautomobil od 1900 KS

Nakon događaja Pininfarina je započeo primati narudžbe, u planu je 150 primjeraka koji će ravnomjerno biti podijeljeni po svijetu
Pininfarina Battista
 Pininfarina

Konačno, nakon čak tri godine testiranja i najava, Pininfarina je službeno predstavila prvu serijsku verziju svog električnog hiperautomobila na Tjednu automobila u Montereyu. Mnogo toga se dogodilo na događaju, ali za Pininfarinu je on označio kraj dugotrajnog razvoja Battiste koja je do sada viđena samo u prototipskim oblicima.

Odmah nakon događaja Pininfarina je započeo primati narudžbe, a u planu je 150 primjeraka koji će ravnomjerno biti podijeljeni između Europe, SAD-a i Bliskog istoka. Svaki od njih koštat će 2,2 milijuna američkih dolara (14 milijuna kuna).

image
Pininfarina Battista
Pininfarina

Demonstracijski primjerak 'Battista Anniversario' imao je izloženu karoseriju od karbonskih vlakana i aluminijske naplatke završene crnom sjajnom bojom. Unutrašnjost je završena crnom održivom kožom i sportskim sjedalima od alcantare. Međutim, kupci će u velikoj mjeri moći sebi prilagoditi Battistu. Pininfarina navodi kako u ponudi ima nevjerojatnih 128 milijuna kombinacija vanjskih i unutarnjih detalja kroz njihov program personalizacije. Zbog ovoga, ni jedna Battista neće biti ista.

image
Pininfarina Battista
Pininfarina

Posebno Battistino izdanje koristi Furiosa paket koji automobilu daje agresivniji prednji razdjelnik i veće stražnje krilo koje nudi veću potisnu snagu. Samo pet Battista Anniversario bit će proizvedeno.

image
Pininfarina Battista
Pininfarina

Što se tiče brojki, Battista koristi četiri elektromotora koji proizvode kombiniranu snagu od 1900 KS i 2300 Nm okretnog momenta. Do stotke će joj trebati manje od dvije sekunde, na putu do najveće brzine od 350 km/h. Prema ovome, riječ je o jednom od najsnažnijih cestovnih automobila ikad proizvedenih.

image
Pininfarina Battista
Pininfarina

Pogonski sklop razvijen je u suradnji s Rimac Automobilima, a Pininfarina navodi kako će Battista s punom baterijom biti sposobna proći i do 500 kilometara, s 10 godina jamstva na bateriju. Kao i Rimčeva Nevera, Battista koristi monokok od karbonskih vlakana sa stražnjim okvirom od karbonskih vlakana i aluminija. Hiperautomobil ima i karbonsko-keramičke kočnice, sustav vektoriranja okretnog momenta, podesive amortizere, aktivno stražnje krilo i niz pasivnih aerodinamičnih elemenata.

image
Pininfarina Battista
Pininfarina

Kako četiri elektromotora ne proizvode buku, inženjeri kompanije su razvili jedinstveni zvuk za hiperautomobil, koji se reproducira kroz zvučnike izvana i iznutra. Zapis koristi 'Verdijev A' kao polazište, osmišljen od strane poznatog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija u 19. stoljeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:38