UNIŠTAVANJE MOTORA

Može i bez ulja. Pogledajte bizarni Test Lexusa protiv BMW-a: Čiji je motor duže izdržao?

Svi automobili mogu voziti bez ulja, doduše ne previše dugo. Koliko treba da dođe do kvara provjerila je ekipa iz CarWowa

BMW 735i i Lexus LS430

 YouTube Screenshot

Svi vlasnici automobila dobro znaju da bez ulja automobil ne može. Ulje se mora redovito mijenjati kako biste osigurali da motor automobila bude dobro podmazan, jer bez toga garantirano će doći do velikog kvara koji gotovo uvijek znači zamjenu čitavog motora.

Ipak, automobili mogu voziti i potpuno bez ulja, doduše ne previše dugo. Koliko treba da bez ulja dođe do kapitalnog kvara motora provjerila je ekipa iz CarWowa. Za ovaj zanimljivi eksperiment odabrali su dva luksuzna automobila najviše klase koji zbog starosti svojim vlasnicima više nisu bili isplativi te su bili na putu za otpad: BMW 735i i Lexus LS430.

Iako automobili nisu bili u potpunom voznom stanju, njihovi motori još su besprijekorno radili kad je test započeo. Nakon što je ispušteno ulje iz motora automobili su upaljeni kako bi se provjerilo koliko dugo će trebati da “ispuste dušu”.

Test je započeo kratkim radom motora bez gasa i već tada je bilo jasno da nešto nije u redu jer motori su ispuštali prilično neugodne zvukove. Nakon toga okretaji motora su dignuti na 3000 u trajanju od 30 sekundi što nije bilo dovoljno da dođe do kvara.

Uslijedilo je turiranje sve do crvenog polja na obrtomjeru a Lexus je tu torturu izdržao još samo 10 sekundi. Nakon ukupno jedne minute i 20 sekundi njegov motor je otkazao.

BMW je, s druge strane, izdržao puno više. Njegov motor je bio u dovoljno dobrom stanju za još dosta vožnje, a snagu je počeo gubiti tek kada je vozač s njime “izdriftao” nekoliko krugova oko “pokojnog” Lexusa. No ni to nije bio kraj, BMW se još malo mučio prije nego što je i njemu otkazao motor nakon 7 minuta i 34 sekunde popriličnih napora bez kapi ulja.

Iako može biti zabavan, ovaj test nikako nije mjerilo pravog stanja kvalitete motora. Niti jedan motor nije napravljen da radi bez ulja i potpuno je nepredvidivo koliko će trajati u tom slučaju. Također, nije sigurno u kakvom su točno stanju bili motori ova dva automobila prije testa. Mogu će je da je Lexusov već prije testa bio u lošijem stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:04