SKUPE IGRAČKE

Mnoštvo karbonskih vlakana: Aston Martin Valkyrie i McLaren Senna napravili spektakl u Londonu

Senna ima čak 67 dijelova karoserije izrađenih od karbonskih vlakana, za čiju je proizvodnju bilo potrebno gotovo 1000 sati

Aston Martin Valkyrie i McLaren Senna

 YouTube Screenshot

Kome trebaju sajmovi automobila kad možete jednostavno prošetati ulicama Londona i vidjeti neke vrhunske modele? Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva je na svoj način automobilski festival koji traje cijele godine i ugošćuje neke od najegzotičnijih automobila na svijetu. Ovih dana uhvaćena su dva lokalna proizvoda.

Jedan od njih je žuti Aston Martin Valkyrie koji je samo jedan od 150 cestovnih hiperautomobila koji će biti napravljeni. Marka sa sjedištem u Gaydonu navodno je već isporučila 27 automobila. Video prikazuje Valkyrie kako stiže u Topaz Detailing i možemo čuti kako brutalno zvuči njegov V12.

Atmosferski 6,5-litreni Cosworth motor vrti se do 11.000 okretaja u minuti i radi s hibridnim sustavom kojeg je razvio Rimac kako bi pružio kombiniranu snagu od 1140 KS. Na videu možemo vidjeti coupea, ali Aston Martin također proizvodi Spyder verziju u ograničenoj izvedbi od 85 primjeraka u konfiguracijama s volanom na lijevoj i desnoj strani.

McLaren Senna je također prizor za vidjeti, posebice jer je riječ o rjeđoj verziji koja ima karoseriju od karbonskih vlakana. Senna je izrađena u 500 primjeraka, ali ova izvedba je još rjeđa od Valkyrie, sa samo pet potpuno karbonskih modela. Kao što možemo vidjeti u videu, ovaj primjerak ima upečatljive žute detalje i zelene kočione čeljusti.

Senna ima čak 67 dijelova karoserije izrađenih od karbonskih vlakana, za čiju je proizvodnju bilo potrebno gotovo 1000 sati, plus još 250 sati za završni sloj Solar Yellow. Kotači sa središnjim zaključavanjem razvijeni su od strane McLaren Special Operationsa, a set koristi kombinaciju karbonskih vlakana i aluminija kako bi bio 10 posto lakši od standardnih Senninih naplataka. Svaki od njih teži samo 7,5 kilograma.

Od bezbrojnih (manje-više) posebnih McLarena koje smo vidjeli posljednjih godina, Senna ostaje jedan od najspektakularnijih. Njegov stil nije za svakoga, ali glavni cilj tijekom razvoja bila je aerodinamička učinkovitost. Žuti i zeleni detalji inspirirani su kombinacijom boja na kacigi Ayrtona Senne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:20