Probitačni Rumunji

Koncept Dacije koji je sve iznenadio: Terenac Manifesto otkriva smjer marke za budućnost

Minimalistički terenac od reciklirane plastike s gomilom praktičnih rješenja pokazuje kako će izgledati serijski Duster, Bigster...

Dacia Manifesto 2022

 Renault

Godinu i pol nakon što je grupacija Renault objavila svoj strateški plan Renaulution za sve svoje četiri marke (Renault, Alpine, Dacia i Mobilize), rumunjski je proizvođač u izložbenim halama pariške zrakoplovne luke Le Bourget okupljenim novinarima iz cijelog svijeta na izložbi Brand Manifesto otkrio planove za budućnost Dacie.

image

Dacia Manifesto 2022

Renault

Ne samo već viđeni novi zaštitni znak i boje, među kojima dominira maslinasto siva, nego i novi dizajnerski smjer i tehnologiju, kao i uređenja prodajnih salona koji bi rumunjsku tvrtku - od 1999. u vlasništvu grupacije Renault - trebali učiniti još privlačnijom kupcima u svijetu, a posebno u EU. Rumunji, naime, uspjeh iz B-segmenta (Sandero, Duster) u budućnosti namjeravaju ponoviti i u C-segmentu (Bigster).

image

Dacia Manifesto 2022

Renault

Dacia, koja je u proteklih 18 godina prodala čak 7,5 milijuna automobila i danas je treći proizvođač automobila među privatnim kupcima u EU (Sandero je najprodavaniji automobil, a Duster broj jedan SUV), ostat će vjerna tradiciji. U prijevodu: nužnom, cool, robusnom, dostupnom i dobrom za okoliš. Sve spomenute vrijednosti najbolje odražava minimalistička studija off-roadera Manifesto, nazvana prema latinskoj riječi za proglas (najpoznatiji je Komunistički manifest iz 1848.).

image

Dacia Manifesto 2022

Renault

U serijskoj proizvodnju, naravno, neće ući nikada, ali otkriva hrpu rješenja koja će u budućnosti krasiti serijska izdanja Dustera, Bigstera, Joggera, Sandera… Izrađen je, primjerice, od reciklirane plastike koja se danas koristi samo za od pogleda skrivene dijelove i čini oko 12 posto postojećeg Dustera (europski prosjek je 8 posto), ali već u bliskoj budućnosti - u kombinaciji sa svjetlucavim zrncima - koristit će se i za vidljive dijelove karoserije novog Dustera (stiže 2024.) i serijskog izdanja Bigstera (2025.), što znači da će udio reciklirane plastike narasti na čak 20 posto.

Sprijeda je samo jedno u sredinu smješteno diodno svjetlo koje se može skinuti i poslužiti kao priručna svjetiljka, a isto vrijedi i za litij-ionsku bateriju smještenu iza stražnjeg odbojnika, koja na kampiranju osigurava struju za rasvjetu, radio ili kuhala.

image

Dacia Manifesto 2022

Renault

Na minijaturnom krovu višenamjenski nosač za prtljagu koji se lako može rastaviti i skinuti, a studija nema ni vrata, ni vjetrobran, ni prozori. Čak su i gume bez zračnice i trebale bi biti otporne na bušenje. Ravni stražnji dio studije može se korisiti i kao radna površina.

Unutrašnjost je dijelom izrađena od prirodnih materijala, kao što je pluto na upravljaču i ploči bez instrumenata (Dacia već godinama za povezivanje s automobilom nastoji iskoristiti pametne telefone svojih vlasnika, a isto vrijedi i za Manifesto). Presvlake sjedala se za par minuta skidaju i pretvaraju u vreće za spavanje, a šalice za kavu, telefoni, tableti i računala… mogu se pričvrstiti specijalnim nosačima. Čitava je unutrašnjost vodootporna i može se prati miniwashem.

O pogonu, dakako, nije bilo govora, ali prepostavljamo da je riječ o struji, premda rumunjski proizvođač puno polaže na ukapljeni naftni plin (LPG). Čak jednu od četiri lani u svijetu prodane Dacie pokreće LPG, a kao vodeća tržišta prednjače Turska, Poljska i Italija.

Ništa čudno kad se prag isplativosti dostiže već nakon prevaljenih 15.000 kilometara, a uz današnje cijene goriva svakih stotinu kilometara uštedi se 5 eura, uz doseg od 1200 kilometara i 3-godišnje jamstvo. Pogon je, dakako, na sva četiri kotača, što će nuditi i novi Duster, kao i broj veći Bigster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:18