UTRKA UBRZANJA

Koji je najbrži 5-cilindrični Audi Quattro? CarWow pokušao odgovoriti okupivši 5 legendi

Tu je i zabavna bitka između Quattra s 20 ventila i nešto snažnijeg i aerodinamičnijeg, ali i težeg S2 coupea koji ga je zamijenio

Utrka ubrzanja

 YouTube Screenshot

Pogon na sva četiri kotača i snaga s pet cilindara s turbopunjačem bile su ključne značajke u mnogim Audijevim automobilima najvećih performansi tijekom godina, uključujući originalni Quattro coupe iz 1980. i karavan RS2 iz 1990. godine. Ali koji od njih je najbrži?

CarWow je pokušao odgovoriti na to pitanje okupivši pet oldtimera s turbom i pet cilindara na ravnu liniju. Teoretski, najslabiji u skupini je jedan od kasnijih Quattro coupea originalnog oblika s 2,1-litrenim motorom s 20 ventila i 220 KS. Tome se pridružuje par verzija istog automobila s kratkim međuosovinskim razmakom: pravi reli stroj Grupe B kojeg trenutačno pokreće oko 500 KS i cestovni automobil Sport Quattro od 306 KS koji je proizveden u malim količinama zbog potrebe homologacije.

Predstavnici 1990-ih su S2 coupe, koji na sva četiri kotača šalje 230 KS kroz svojih šest brzina i Porscheov RS2 karavan koji ima veliku prednost na papiru zahvaljujući osnovnoj snazi od 315 KS, iako je teži za 70 kilograma.

Loša stvar s ovim testom je to što se čini da RS2 daje oko 40 posto manje snage nego što bi trebao, sudeći po vremenu od 16,6 sekundi na 402 metra. Ali u videu se još uvijek dovoljno događa da ga se isplati pogledati, uključujući dva automobila s kratkim međuosovinskim razmakom kako svladavaju svoje "turbo lag" zaostajanje.

Tu je i zabavna bitka između Quattra s 20 ventila i nešto snažnijeg i aerodinamičnijeg, ali i težeg S2 coupea koji ga je zamijenio. A ako se pitate kako bi novi S3 Sedan iz 2022. prošao protiv reli automobila Grupe B, CarWow je također proveo taj eksperiment prije nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:33