ELEKTROMOD

Još jedno svetogrđe? Klasični BMW 3.0 CSi dobio Teslin električni pogon i karoseriju od CSL-a

Tek otvaranje poklopca motora otkriva veliku bateriju koja zauzima mjesto na kojem biste očekivali 3,0-litreni redni "šestak"

BMW 3.0 CSL s Teslinim pogonom

 YouTube Screenshot

Ovaj automobil započeo je život kao oronuli BMW 3.0 CSi koji je godinama sjedio u garaži koja propušta vodu.

Sada je dobio agresivnije tijelo od 3.0 CSL-a i nešto što mu možda nije trebalo - električni pogonski sklop iz Tesle Model S.

Izvana, nema naznaka da je ovaj klasični BMW električni. Tek otvaranje poklopca motora otkriva veliku bateriju koja zauzima mjesto na kojem biste očekivali 3,0-litreni redni "šestak".

Na stražnjoj strani nalazi se još jedna baterija i električni motor iz Tesle. Vrhunske verzije 3.0 CSL-a imale su 205 KS (151 kW), no Teslin sklop ovom automobilu daje 457 KS (336 kW), što je značajno povećanje u odnosu na izvorne brojke.

image

BMW 3.0 CSL s Teslinim pogonom

YouTube Screenshot

Do stotke mu je sada potrebno oko 3 sekunde, a baterija nudi domet od oko 322 kilometara. Kako bi se automobil mogao nositi s dodatnom snagom, na svakom kutu nalaze se nadograđene Wilwood kočnice, ispred kojih se nalaze višekraki Alpina naplatci.

oštećenje od vode zahtijevalo je potpuni remont kabine. Sada ima puno drvenih detalja, uključujući i instrument ploču, središnju konzolu i panele vrata. Tu je i krovni otvor, koji ne bi bio na autentičnom CSL-u, ali je lijepa nadogradnja.

image

BMW 3.0 CSL s Teslinim pogonom

YouTube Screenshot

Nekada je buku stvarao BMW-ov "hrapavi" linijski motor, a sada najveću buku stvaraju gume na cesti.

Ažuriranja je dobio i ovjes, a zamjena pogonskog sklopa učinile su automobil težim. Prema videu, težina je jednaka vožnji sa suvozačem u originalu, no uz dodatnu snagu, višak kilograma baš i nije primjetan.

Konverzija ovog CSi-a u CSL i zamjena pogonskog sklopa trajala je oko dvije godine. I dok bi zamjena sklopa mogla iznervirati neke ljude, barem je klasični coupe ponovno na cesti umjesto da i dalje trune u garaži koja propušta vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:21