VIDEO

Još jedan incident: Biciklist snimio kako autonomno vozilo vozi po biciklističkoj stazi

Unatoč tome što mnoga njihova putovanja prođu bez incidenata, daleko su od savršenstva

Screenshot incidenta

 YouTube Screenshot

Austin u Teksasu jedan je od gradova u SAD-u s autonomnim vozilima Cruise na svojim cestama. Unatoč tome što mnoga njihova putovanja prođu bez incidenata, daleko su od savršenstva. Sada postoji snimka jednom takvog vozila kako ulazi na biciklističku stazu.

Video je snimio biciklist Robert Foster dok se vozio u blizini autonomnog vozila na putu kući. Na njemu vidimo kako automobil skreće ulijevo i vozi po biciklističkoj stazi, samo nekoliko centimetara od rubnika. Foster je bio prilično uznemiren govoreći: "Oni voze kao mnogi možda manje iskusni vozači - vrlo nesigurno i protuzakonito".

Ističe i da se na tom mjestu mogao naći biciklist koji je mogao žuriti. Nakon što je neko vrijeme stao i promatrao, kaže da je više vozila kompanije Cruise skrenulo u isto široko lijevo na tom raskrižju.

Jesu li njegove brige prenapuhane ili podcijenjene?

Malo šire skretanje nije tako neuobičajeno kada prostor to dopušta, ali kao što je Foster istaknuo, to je zapravo nezakonito na mnogim mjestima. Cruise je izdao vlastito priopćenje o problemu s planom akcije.

“Sigurnost je glavni prioritet Cruisea, ne samo za naše putnike, već i za sve s kojima dijelimo cestu. Naša se tehnologija stalno poboljšava i preispitujemo naše mapiranje traka u tom području.” Također je rečeno da bi ih automobil primijetio da je biciklist bio na biciklističkoj stazi i jače skrenuo u svoju traku.

Za Fostera, to jednostavno nije dovoljno da ga uvjeri. "Da su postojali stupovi, nema šanse da bi automobil prešao na traku", rekao je. Stvarno mislim da bismo trebali imati sigurnosne vozače u ovim automobilima s obzirom na njihov trenutačni učinak, jer čak i ako 99% stvari rade dobro, 1% problema moglo bi ugroziti ljudske živote".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:35