TEST POKAZAO

Jesu li ugljična vlakna zaista materijal čvršći od svih materijala od kojih se rade auti?

Uz ugljičnih vlakana na hidrauličnoj preši su testirani aluminij, mjed, titan, čelik niže čvrstoće, nehrđajući čelik, PVC i akril

Karbonska vlakna

 Web Screenshot

Ovaj članak je malo drugačiji od uobičajenog automobilskog sadržaja na koji ste navikli. U priloženom videu nećete vidjeti skupocjene automobile ili spektakularne nesreće ali ćete vidjeti nešto što je povezano s njima. Danas je teško zamisliti superautomobil koji ne koristi ugljična (karbonska) vlakna kap materijal za izradu većine svoje konstrukcije. On je lagan, dugotrajan, ne hrđa i vrlo je čvrst.

U videu je hidrauličnom prešom detaljno testirano koliku silu može izdržati cilindar načinjen od ugljičnih vlakana te je uspoređen s mnoštvom gotovo identičnih cilindara od drugih materijala.

Iako se ovaj test ne može smatrati pravim znanstvenim istraživanjem, ekipa s YouTube stranice Crazy Hidraulic Press ovoj društvenoj mreži ima gotovo milijun pretplatnika prilično se potrudila da bi rezultati bili što realniji.

Pored ugljičnih vlakana testirani su aluminij, mjed, titan, čelik niže čvrstoće, nehrđajući čelik PVC i akril. Svi oni su podvrgnuti testu u moćnoj hidrauličnoj preši, a cilj je bio saznati koliko silu (u kilogramima) će pojedini materijal izdržati prije nego pukne ili se deformira.

image

Karbonska vlakna

Web Screenshot

Svi materijali su vagani prije testa. Akrilni cilindar je imao samo 9 grama, a oni od ugljičnih vlakana i PVC plastike 11 grama. Aluminijski cilindar je težio 20 grama, titanski 33 grama, a mjedeni 45 grama. Najteži su bili cilindri od čelika niže čvrstoće (58 g) i nehrđajućeg čelika (59 grama).

Akrilni cilindar se držao jako dobro te je izdržao pritisak od 1538 kilometara prije nego što se deformirao i razletio, a PVC se pokazao mnogo manje izdržljivim jer se savio već na 1004 kilograma pritiska.

image

Karbonska vlakna

Web Screenshot

Ugljična vlakna izdržala su pritisak od 2998 kilograma no nije bio najbolji rezultat na testu. Aluminij se savio tek pri sili od 3840 kilograma, a Titan, još jedan egzotični materijal kojeg rado koriste proizvođači superautomobila zbog čvrstoće i male mase, je izdržao sve do 9190 kilograma! Cilindar od mjedi popustio je na 2568 kilograma, a onaj od čelika niske čvrstoće 4750 kilograma. Apsolutna zvijezda test bio je materijal koji se vrlo rijetko koristi u izradi konstrukcije ili karoserije automobila. Nehrđajući čelik izdržao je čak 15.800 kilograma.

image

Karbonska vlakna

Web Screenshot

Ugljična vlakna se na testu nisu pokazala nikakvim čudotvornim materijalom, no ispala su izuzetno čvrsta s obzirom na svoju težinu. Još jednom moramo ponoviti da ovo nije pravo znanstveno istraživanje te da proizvođači automobila sigurno imaju preciznije podatke i znaju zašto tako rado koriste ugljična vlakna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:02