TOTALNI KAOS

Jesu li automobili s puno nove tehnologije manje sigurni? Stručnjaci: ‘To je sve veći problem!‘

Da su nesigurniji kaže Ian Jack, iz Kanadskog automobilskog saveza koji planira pokrenuti kampanju upozoravanja

Budućnost vožnje

 ilustracija

Svima se to dogodilo. Na trenutak smo bili ometeni zbog gledanja u telefon, radio ili navigacijski sustav našeg automobila kada smo trebali gledati cestu ispred nas, samo da bismo podigli pogled na vrijeme da izbjegnemo rupu ili drugi automobil.

image

Mercedes-AMG EQS 53

Daimler AG

Možda neki od vas na vrijeme nisu vratili koncentraciju, i iako bi to u konačnici bila vaša greška, može se reći da proizvođači automobila pritom uopće ne pomažu.

Naprotiv, stručnjaci za sigurnost kažu da nam autoindustrija olakšava odvraćanje pažnje tako što u naše automobile trpa sve složeniju tehnologiju koja preopterećuje naš mozak informacijama i mogućnostima zabave upravo kada bismo se trebali koncentrirati na to da sebe i druge sudionike u prometu zaštitimo od ozljeda.

'Ovo je sve veći problem', rekao je Ian Jack, voditelj javnih poslova u Kanadskom automobilskom savezu, koji planira pokrenuti kampanju upozoravanja na ometanu vožnju. 'Ljudima postaje sve izazovnije upravljati tim stvarima u svom vozilu'.

Neovisni testovi pokazali su da čak i aktivnosti poput jela i razgovora s putnikom mogu dovoljno odvratiti vozača da naruše njihovu sposobnost prepoznavanja opasnih situacija i reagiranja na njih. No CAA je posebno zabrinuto zbog ugradnje sve sofisticiranijih sustava za informiranje i zabavu u automobile, što je došlo do vrhunca u prosincu 2021. nakon što je Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama (NHTSA) pokrenula službenu istragu o Teslinim videoigrama na nadzornim pločama svojih automobila.

image

BMW iX

BMW

Studija Sveučilišta Utah i AAA Foundation for Traffic Safety otkrila je da upravljanje infotainment sustavima u modernim automobilima postavlja toliki zahtjev na vozača da bi neki zadaci mogli potrajati više od 48 sekundi. Nije ni čudo što je kanadska Zaklada za istraživanje ozljeda u prometu u studiji iz 2018. tvrdila da bi jedna od četiri smrtonosne nesreće mogla biti povezana s ometenom vožnjom, što je otprilike isto kao i vožnja u alkoholiziranom stanju.

Čini se kako je problem u tome što količina informacija i tehnologije koja je ugrađena u naše automobile jednostavno nije u skladu s autonomnom tehnologijom koja nam je potrebna da bismo je mogli sigurno koristiti.

Mercedes je nedavno dospio na naslovnice kada je S-klasa postala prvi automobil na svijetu s istinskom razinom 3 autonomije. I dok to na naslovnicama zvuči sjajno, istina je da Drive Pilot radi samo na autocestama, i to pri brzinama do 59 km/h.

U isto vrijeme, zbunjujuće marketinške poruke mnogih proizvođača, posebice Tesle, tjeraju vozače da vjeruju da su njihovi automobili s prilično osnovnim autonomnim sustavima daleko sposobniji nego što zapravo jesu, zbog čega su vozači manje oprezni dok su za volanom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:46