PREMIJERA

Japanska Bentayga: Toyota u Japanu predstavila Century, novu generaciju svog prestižnog SUV-a

Novi vodeći SUV dolazi s plug-in hibridnim pogonskim sklopom, kabinom s četiri sjedala i karoserijom dugom 5205 mm

Toyota Century SUV

 Toyota

Toyota je u Japanu predstavila dugo očekivani SUV Century, luksuzni model koji će se proizvoditi u ograničenom broju zajedno s limuzinom Century, koju poznajemo već desetljećima kao najprestižniji model marke.. Novi vodeći SUV dolazi s plug-in hibridnim pogonskim sklopom, kabinom s četiri sjedala i karoserijom dugom 5205 mm.

Prema Toyoti, tržište "automobila s vozačem" je evoluiralo posljednjih godina, a putnici nastoje učinkovitije "iskoristiti" svoje vrijeme na putu odmarajući se ili sudjelujući u internet sastancima. Zbog toga je tvrtka odlučila razviti novi model, prihvaćajući SUV stav kao japansku alternativu modelima poput Rolls-Royce Cullinana i Bentley Bentayge.

Novi model jednostavno se zove Century, a amblem feniksa zamjenjuje sve Toyotine oznake. Profil je inspiriran Rolls-Royceom, sa sličnim kromiranim obrubima stakala i "padajućom" linijom krova. S druge strane, gotovo podijeljena LED prednja i stražnja svjetla podsjećaju na Genesis. Karoserija je dostupna u 7 različitih nijansi te pet dvobojnih varijanti.

image

Toyota Century SUV

Toyota

Kao i kod većine modela za vožnju s vozačem, veći je naglasak stavljen na unutrašnjost i komfor. Stražnja vrata otvaraju se do širokog kuta od 75 stupnjeva, s uvlačivim električnim stepenicama i rukohvatima na zadnjem nosaču krova koji olakšavaju ulazak u prostranu kabinu. Zanimljivo, Toyota nudi i opciju kliznih stražnjih vrata, prikazujući ih u prototipu s oznakom GR tijekom službene prezentacije.

image

Toyota Century SUV

Toyota

Kabina je dostupna isključivo u izvedbi s četiri sjedala, odvojena od prtljažnika prozirnim laminiranim staklom koje smanjuje buku. Potpuno nagnuta grijana i ventilirana stražnja sjedala s produljivim osloncima za noge i sklopivim suvozačevim sjedalom omogućuju putniku da potpuno legne, dok "funkcija osvježenja" osigurava da će stići na odredište s osjećajem pomlađenosti.

image

Toyota Century SUV

Toyota

Putnici na stražnjim sjedalima imaju pristup setu zaslona od 11,6 inča, odjeljku za hlađenje pića, dvjema kontrolama na dodirnom ekranu za upravljanje pametnog telefona, ambijentalnog osvjetljenja, panoramskog krova i sofisticiranog audio sustava.

image

Toyota Century SUV

Toyota

Sprijeda, digitalni kokpit sastoji se od dva zaslona od 12,3 inča, s vrhunskim materijalima koji pokrivaju svaku unutarnju površinu. Ispod poklopca motora nalazi se 3,5-litreni V6 plug-in hibridni pogonski sklop, koji šalje snagu na sva četiri kotača putem e-CVT mjenjača i E-Four Advanced AWD sustava. Toyota kaže da ova postavka proizvodi kombiniranih 412 KS (303 kW) i nudi električni domet od 69 km.

image

Toyota Century SUV

Toyota

Ovaj V6 možda ne zvuči tako impresivno kao V8 u trenutnoj limuzini Century ili slavni V12 u prethodnim iteracijama, ali omogućuje SUV-u da se ponaša kao tihi EV u urbanim okruženjima, dok je tu i klasični spremnik goriva za duža putovanja.

image

Toyota Century SUV

Toyota

SUV Century bit će dostupan kod biranih dilera u Japanu, s ciljanom prodajom od 30 jedinica mjesečno, proizvedenih u tvornici Tahara. Knjige narudžbi su već otvorene, a prve isporuke očekuju se unutar 2023.

Cijene počinju od 25.000.000 japanskih jena (158.000 eura), što je prilično visoko za Toyotu, ali zvuči kao povoljna cijena kada je usporedite s konkurentskim ponudama Rolls-Roycea ili Bentleya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:19