VIDEO

Irski vozač Porscheom jurio 285 km/h po autocesti: Uhvatili ga policijskim helikopterom

Automobil su iz helikoptera uočili policajci u blizini Madrida na autocesti i snimili ga u trenutku kada mu je brzina čak 285 km/h

Policijska potjera

 YouTube Screenshot

Vozač iz Irske odlučio je isprobati svoj Porsche na autocesti u španjolskoj te je pojurio "malo brže" nego što je to dozvoljeno. To se pokazalo kao velika greška. Vozač, naime, nije ni slutio da ga cijelo vrijeme prati španjolska policija i to iz zraka.

Automobil su iz helikoptera uočili policajci u blizini Madrida na autocesti AP-6 i snimili ga u trenutku kada mu je brzina čak 285 km/h. Na toj autocesti ograničenje brzine iznosi 120 km/h što znači da je Irac jurio više nego dvostruko brže od dozvoljenog.

Vozača Porschea je nedugo nakon toga zaustavila policijska patrola (u automobilu, ne u helikopteru) na području nedalekog grada Arévalo. Zbog težine prekršaja je odmah uhićen te je dobio kaznenu prijavu radi "krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti na cestama".

Prema španjolskim zakonima prekoračenje maksimalno dozvoljene brzine na autocesti za više od 80 km/h može za posljednicu imati vrlo visoku novčanu kaznu, oduzimanje vozačke dozvole na razdoblje do četiri godine i zatvorsku kaznu. Visina kazne za ovo djelo nije fiksno propisana već je određuje sud.

Irac je odabrao loše mjesto za jurnjavu. Prema tvrdnji lokalnih medija na tom dijelu autoceste ove se godine dogodilo čak 28 prometnih nesreća u kojima su poginule dvije osobe, a 11 ih je teško ozlijeđeno.

Španjolska policija inače redovito koristi helikoptere u lovu na najbrže vozače koje bi zemaljska patrola teško mogla uloviti. Helikopteri su opremljeni specijalnim kamerama i uređajem za mjerenje brzine vozila, a najčešće love vozače brzih motocikala i sportskih automobila.

Španjolci s helikopterima čak i nisu otišli najdalje u lovu na prebrze vozače. U nekim saveznim državama SAD-a brzinu mjere i iz malih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03