prvi ikad

Ima li to smisla? BMW i7 je prvi blindirani električni auto, siguran je, ali je jako težak i nije baš brz

Ako baš ne želite električno blindirano vozilo, BMW nudi i verziju s benzinskim motorom

Blindirani BMW i7

 BMW

BMW je najavio prvi serijski električni blindirani automobil na svijetu. Novi BMW i7 Protection bit će službeno predstavljen na salonu IAA Mobility u Münchenu koji se održava početkom rujna.

Luksuzna limuzina ima inovativni koncept zaštite nazvan BMW Protection Core. Sastoji se od samonosive konstrukcije karoserije izrađene od armiranog čelika, u kombinaciji sa zaštićenim vratima, podvozjem i krovnim oklopom te sigurnosnim ostakljenjem.

image

Blindirani BMW i7

BMW

Novi i7 Protection spada u klasu zaštite VR9 prema međunarodno priznatim kriterijima ispitivanja "Udruge ispitnih centara za materijale i konstrukcije otporne na napade". U prijevodu to unaći da je, između ostalog, otporan i na specijalne metke za probijanje oklopa. Staklo ispunjava uvjete najviše klase otpornosti VPAM 10 za civilna vozila namijenjena za specijalnu zaštitu. Po želji, vozilo se može nadograditi i zaštitnim oklopom karoserije po standardu VPAM 10.

Električni pogon na sva četiri kotača s dva motora ima snagu od 544 KS i najveći okretni moment od 745 Nm. No performanse su ipak prilično skromne. Ubrzanje od nule do 100 km/h traje 9,0 sekundi, a najveća brzina ograničena je na 160 km/h.

image

Blindirani BMW i7

BMW

Proizvođač ne otkriva koliko je cijelo vozilo teško, no sigurno se radi o pet, šest tona ili čak više jer normalni i7 xDrive60 s jednakom snagom do 100 km/h ubrza za samo 4,7 sekundi i postiže maksimalnih 240 km/h.

Ako baš ne želite električno blindirano vozilo, BMW nudi i verziju s benzinskim motorom. Za pogon je zadužen novorazvijeni 4,4-litreni V8 s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom, koji ima 530 KS i 750 Nm. On je očito osjetno lakši jer do 100 km/h ubrza za prihvatljivijih 6,6 sekundi i može pojuriti maksimalnih 210 km/h.

Kako bi se mogli nositi s ogromnom masom, oba modela imaju potpuno prilagođenu konstrukciju te specijalne 20" naplatke od lake legure s gumama koje omogućuju vožnju čak i ako dođe do potpunog gubitka tlaka.

image

Blindirani BMW i7

BMW

Tu je i standardna komforna oprema: vjetrobransko staklo i prednji dijelovi bočnih prozora mogu se grijati, vrata imaju elektromotornu potporu za otvaranje i zatvaranje, višenamjenska sjedala su presvučena BMW Individual kožom Merino, grijana i hlađena. Na stražnjim sjedalima je i hladnjak, a tu je i zvučni sustav Bowers & Wilkins i funkcija masaže za sva sjedala. U odnosu na klasični i7 (seriju 7) ovaj se automobil u unutrašnjosti razlikuje još jednim detaljem. Ima interkom pomoću kojeg se može razgovarati s osobama izvan vozila bez otvaranja vrata ili prozora.

Uz nadoplatu može se dobiti i sustav filtriranja zraka za slučaj napada bojnim otrovom, sustav za gašenje požara te oprema poput radio stanice, rotirajućeg svjetla i razni držači za opremu (čitaj oružje) policajaca i zaštitara.

image

Blindirani BMW i7

BMW

Auto se proizvodi u tvornici BMW-a u Dingolfingu, a isporuke bi trebale započeti u prosincu 2023. godine. Benzinski model će se prodavati diljem svijeta, a električni će biti dostupan samo u Europi. Cijenu BMW nije otkrio, a vjerojatno se može dobiti samo "na upit".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:04