SERIJSKA VERZIJA

I kraljevi hibrida se okreću struji: Toyota predstavila prvi električni model - SUV bZ4X

Riječ je o prvom od ukupno sedam potpuno električnih članova bZ obitelji, a stiže u FWD i AWD izvedbama
Toyota bZ4X
 Toyota

Toyota i Subaru već duže vrijeme rade na svojim potpuno električnim crossoverima sa značkama bZ4X i Solterra. Prototipni oblik Toyote bZ4X-a predstavljen je još u travnju, no japanski proizvođač nije otkrio previše informacija o nadolazećem SUV-u srednjeg segmenta.

Riječ je o prvom od ukupno sedam potpuno električnih članova bZ obitelji, a stiže u varijantama s pogonom na prednje kotače i pogonom na sva četiri kotača, koristeći e-TNGA skalabilnu arhitekturu.

image
Toyota bZ4X
Toyota

Iako to često nije slučaj, električni SUV zadržava dizajn konceptnog automobila. Što se tiče specifikacija, litij-ionska baterija od 355 V ima kapacitet od 71,4 kWh.

Smještena je u podnici, a prema WLTP-u, bZ4X je sposoban za domet od oko 500 kilometara u izvedbi s prednjim pogonom i oko 460 kilometara za teži AWD. U pola sata, bZ4X može vratiti 80 posto baterije.

Toyota ističe kako je baterija nakon 10 godina, ili 240.000 kilometara, sposobna zadržati od 90 posto izvornog kapaciteta. Što se tiče snage, varijanta s prednjim pogonom koristi jedan prednji električni motor koji proizvodi 204 KS (150 kW), pri čemu je SUV sposoban dostići 100 km/h za 8,4 sekunde.

Izvedbe s pogonom na sva četiri kotača dobiva dodatni elektromotor na stražnjoj osovini, pri čemu svaki proizvodi 109 KS (80 kW), za kombiniranu snagu od 218 KS (160 kW). Unatoč dodatnih 85 kilograma, AWD do stotke ubrzava za 7,7 sekundi.

image
Toyota bZ4X
Toyota

Prva Toyotina arhitektura namijenjena EV-ovima, e-TNGA, razvijana je u suradnji sa Subaruom. Ista donosi nisko težište i veću torzijsku krutost, a Toyota ističe da su u njezinom razvijanju tražili 'terenske performanse potrebne SUV-ovima'. bZ4X rasteže se 470 centimetara u duljinu, 186 centimetara u širinu i 165 centimetara u visinu, s međuosovinskim razmakom od 285 centimetara. To ga čini nešto dužim od RAV4 s međuosovinskim razmakom identičnim Highlanderu.

image
Toyota bZ4X
Toyota

U unutrašnjosti primjećujemo digitalnu instrumentalnu ploču smještenu blizu vjetrobranskog stakla i veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir koji koristi Toyotin najnoviji infotainment sustav s raznim poboljšanim značajkama.

Kabina s pet sjedala obećava prostranost s duljinom od 194 cm, širinom od 152 cm i visinom od 116 cm. Iz Toyote navode kako je prostor za noge vodeći u klasi za oba reda sjedala, te također ističu odličnu zvučnu izolaciju s posebnim staklom.

image
Toyota bZ4X
Toyota

U opcionalnom paketu opreme možete birati između panoramskog krova ili solarnih ploča postavljenih na krov koja mogu proizvesti električnu energiju za domet i do 1800 kilometara godišnje.

Očekivano, bZ4X dobiva i najnoviji Toyota Safety Sense paket koji uključuje sustave poput Advanced Park-a. Hardver je poboljšan širim rasponom detekcije pomoću radara s milimetarskim valovima i monokularne kamere.

image
Toyota bZ4X
Toyota

Kao što smo napomenuli, Toyotin prvi električni SUV stiže sredinom 2022. godine, nakon čega možemo očekivati još tri potpuno električna modela. Do sredine desetljeća, bZ obitelji imat će sedam članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:21