TEHNOLOGIJA

Fordova prednja svjetla sljedeće generacije mogu projektirati ulične znakove na ceste

Ford radi na novoj generaciji LED prednjih svjetala koja mogu pokazati ograničenja brzine projicirajući ih na površinu ceste

Ford projekcija znakova na cestu

 Ford

Tehnologija Head-up zaslona omogućuje vozačima da gledaju kroz vjetrobransko staklo dok i dalje prate svoju brzinu, navigacijska raskrižja i druge važne podatke. Ali Fordova najnovija verzija HUD tehnologije ne projicira ključne informacije poput prometnih znakova na dio stakla ispred vozača, već na cestu koja se proteže ispred njih.

Ford radi na novoj generaciji LED prednjih svjetala koja mogu dati upute i pokazati ograničenja brzine projicirajući ih na površinu ceste. Također se tvrdi da bi se tehnologija mogla koristiti za pomoć onima izvan automobila, poput pješaka, osvjetljavanjem prijelaza ili pomaganjem vozačima da zaobiđu bicikliste kako bi osigurali da automobil ne prođe preblizu.

Ostale korisne informacije koje bi se mogle emitirati na cestu uključuju vremenske podatke, poput simbola snježne pahulje kada bi ceste mogle biti zaleđene, podatke o prometu i vodiče koji pomažu vozačima da procijene je li parkirno mjesto dovoljno veliko prije nego što pokušaju ugurati svoj automobil.

image

Ford projekcija znakova na cestu

Ford

“Ono što je počelo kao igranje sa svjetlom projektora i praznim zidom moglo bi podići tehnologije rasvjete na potpuno novu razinu. Vozač može dobiti bitne informacije bez da skida pogled s ceste", rekao je Lars Junker, predsjednik odjela za značajke i softver Forda Europe.

Ovo nije prvi put da vidimo ovakvu vrstu tehnologije. Mercedes je predstavio sličan sustav pod nazivom Digital Light 2016. godine, i sada možete naručiti njegovu proizvodnu verziju na raznim Benzovim autima, uključujući najnoviju C-Klasu. Mercedesova verzija ne projicira određene prometne znakove, ali projicira simbole upozorenja ako, na primjer, pokušavate ući na jednosmjernu cestu u pogrešnom smjeru ili se spremate stražnjim dijelom udariti automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:10