RAKETA IZ TEXASA

Chiron i Agera RS na mukama: Hennessey Venom F5 navodno ide preko 500 km/h bez problema

Pokazana je serijska verzija supersportaša američkog specijalista kojeg pokreće motor stare škole, jak ako bik
Hennessey Venom F5
 Hennessey

Prošle su više od tri godine otkako je američki specijalist za super automobile Hennessey pokazao Venom F5 kao studiju na salonu SEMA Las Vegas, a sada smo napokon dočekali i serijsku verziju.

Podsjetimo: tvrtka Hennessey Performance osnovana 1992. godine kao specijalistička garaža za prerade, danas se prometnula u proizvođača maloserijskih super sportskih automobila. Sve je počelo s modelom Venom GT 2010. godine, cestovnim bolidom koji je bio u stanju voziti do 427 km/h.

Sada u Hennesseyu tvrde da će se najave o najvećoj brzini od preko 500 km/h i ostvariti, a što će mu osigurati tituli najbržeg serijskog automobila na svijetu.

Za razliku od prototipa, po pitanju dizajna serijski Venom F5 ima drugačije oblikovanje prednje usisnike za zrak dok stražnji kraj zadržava karakteristični Y oblik, ali je prerađen difuzor, a dvostruki ispuh smješten je više.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Unutrašnjost kod studije iz 2017. nije bila prikazana, no sada imamo nesmetan pogled u unutrašnjost ovog monstruma koja je nadahnuta kokpitom borbenog zrakoplova.

Venom F5 je možda i jedan od posljednjih super automobila "stare škole" bez dodatne elektrifikacije: pokreće ga 6,6-litreni twin-turbo V8 "Fury" stroj od 1841 KS pri 8000/min uparen sa sekvencijalnim 7-stupanjskim mjenjačem.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Venom F5 koji teži samo 1360 kilograma (suha masa), trebao bi prema tome sprintati od 0 do 100 km/h za 2,6 sekundi. Nakon 4,7 sekundi već bi vozio 200 km /h, a nakon 8,4 sekunde prešao bi brojku od 300 km/h (za usporedbu, Lamborghini Aventador u tom vremenu prelazi tek 200 km/h).

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Za Treptaj oka više od 15 sekundi ovaj američki monstrum prešao bi i granicu od 400 km/h. Impresivan je i maksimalni okretni moment od 1617 Nm od kojih je 1356 Nm dostupno već pri 2000/min. Pitanje svih pitanja: koliko iznosi maksimalna brzina?

Prije tri godine Amerikanci su obećali 435 km/h što bi ga tada da je ostvario to učinilo najbržim cestovnim automobilom. U međuvremenu su se uključili i drugi igrači u lov na titulu najbržeg: te iste 2017. godine Koenigsegg Agera RS je doista dosegao 447 km/h, a dvije godine kasnije Bugatti Chiron Super Sport 300+ uspio je voziti malo više od 490 km/h.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Koenigsegg Jesko Absolut trebao bi prema podacima koji stižu iz tvrtke postići maksimalnu brzinu od 531 km/h, ali to je do sada dokazano samo u računalnoj simulaciji.

Na kraju ove godine je nesretni SSC Tuatara navodno vozio 533 km/h, ali rekord je nakon skandala doveden u pitanje i trebat će ga ponoviti.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Hennessey pak za Venom F5 obećava barem 500 km/h i doista bi mogao postati najbržim serijskim cestovnim automobilom, pa se veselimo tom pothvatu koji bi se trebao odigrati sljedeće godine. Cijena: Hennessey će izraditi samo 24 primjerka Venoma F5 (12 ostaje u SAD), a cijena je paprena - 2 milijuna dolara prije oporezivanja.

S obzirom na to da Hennessey nema globalni ugled jednog Bugattija, Koenigsegga ili Paganija, ako doista pojuri preko 500 km/h ne sumnjamo da će brzo planuti jer nije mala stvar posjedovati najbrži automobil na svijetu.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Zanimljivost: stakla za američkog monstruma izrađena su u Hrvatskoj, u tvrtki Lipik Glas što u Hennesseyu rado komuniciraju kao dokaz izvrsnosti svog bolida u svim detaljima, jer se u Lipiku proizvode stakla za Aston Martin, Bentley, Ferrari ili McLaren.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Ako Venom F5 postigne najavljeni brzinski rekord tada će, da se malo i našalimo, najbrža stakla na svijetu nositi oznaku Made in Croatia.

image
Hennessey Venom F5
Hennessey

Na koncu, obaranje brzinskih rekorda za serijske aute postaje sve sumnjivija rabota, kako je dokazao sprint SSC Tuatare, što je još jedan od razloga zašto bi bilo dobro da Venom F5 doista vozi preko 500 km/h i to po svim pravilima bez repova, optužbi, sumnji i ponavljanja vožnje....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 15:33