STIŽE I U PRODAJU

Auto ili raketa? Hiperautomobil usisavač s velikim ventilatorom brži je i od Formule 1

Tajna minijaturnog McMurtry Speirlinga koji je srušio sve rekorde u Goodwoodu je savršeno prianjanje na podlogu

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

 McMurty

Prošlog vikenda je najveću pažnju na spektakularnom festivalu brzine u Goodwoodu ukrao mali slatki automobilčić McMurtry Speirling. Da se iza simpatične vanjštine krije pravo čudovište dokazao je svojim vožnjama na legendarnoj Goodwoodskoj brdskoj utrci gdje je srušio sve rekorde i službene i neslužbene.

Bivši vozač Formule 1 i IndyCara Max Chilton odvozio je stazu u ovom automobilu za samo 39,08 sekundi. I ranije je u nedjeljnoj trening vožnji auto oborio rekord, a u subotu je postavio drugo vrijeme svih vremena u Goodwoodu te pokazao izuzetnu brzinu, ali i pouzdanost te konstantnost.

image

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

McMurty

McMurtry Speirling je na kratkoj stazi za više od šest sekundi ostavio konkurenciju te deklasirao automobile poput Fordovog SuperVana s 2000 KS, trkaćeg Porschea 718 s električnim pogonom i oko 1000 KS, pobjednički Jaguar XJR12D s 24 sata Le Mansa i brutalni Subaru GL Family Huckster Travisa Pastrane.

image

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

McMurty

Max Chilton je u ovom ludom automobilu ujedno srušio i službeni rekord utrke 39,90 sekundi koji je 2019. godine postavio Romain Dumas u Volkswagenu I.D. R., automobilu koji je osvojio i Pikes Peak. McMurtry Speirling bio je brži i od McLaren-Mercedes MP4/13 Formule 1 koju je 1999. vozio Nick Heidfeld i s njom do cilja stigao za 41,60 sekundi. Zbog tog su rekorda organizatori Goodwooda odlučili zabraniti bolidima Formule 1 da sudjeluju u natjecanju jer su smatrali da su preopasni zbog svoje brzine. Sada je mali britanski proizvođač našao način da bude brži i od Formule 1 i od velikih korporacija iza čijih projekata stoje stotine milijuna eura.

image

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

McMurty

Tajna McMurtry Speirlinga je savršeno prianjanje na podlogu. Poput bolida Formule 1 Brabhama BT46 koji je zabranjen krajem sedamdesetih koristi ogroman ventilator koji usisava zrak ispod auta. No stručnjaci McMurtrya su taj princip znatno unaprijedili tako da automobil stvara više od 2000 kilograma potiska. Tako je auto jednostavno prilijepljen za podlogu i može juriti zavojima neslućenom brzinom. Snaga Speirlinga je tajna no otkriveno je da razvija oko 1000 KS po toni snage.

image

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

McMurty

Autocar javlja da je direktor tvrtke Thomas Yates potvrdio kako se radi na razvoju cestovne verzije koja će ponuditi slično suludo ubrzanje no i upozorio da budući kupci ne trebaju očekivati komforan ovjes. Proizvest će se samo nekoliko automobila a cijena bi trebala biti oko milijun funti (1,16 milijuna eura).

image

McMurty Spierling, Goodwood festival brzine

McMurty

Cestovni model bi trebao zadržati isti odnos snage i mase, imati dva stražnje postavljena električna motora i bateriju kapaciteta 60 kWh koja bi omogućila do 483 kilometara dosega. Dimenzije bi bile slične autu iz Goodwooda koji je minijaturni jednosjed dužine 3,5 metara, širine 1,7 metara i visine 1,1 metara. Ne zna se kako će McMurtry riješiti problem s ventilatorom koji iza automobila izbacuje ogromnu količinu prašine i kamenčića koje usiše s ceste, no sigurno je da bi cestovni Speirling bio jedan od najluđih i najzabavnijih automobila svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:50