ŠKOLA VOŽNJE, OFF-ROAD 3. DIO

VIDEO: SVE TAJNE USPJEŠNE OFF-ROAD VOŽNJE OTKRIVA DANIEL ŠAŠKIN Blato može biti zabavno, ali i vrlo zahtjevno

Blatnjava karoserija je poput trofeja kojeg nosite nakon dobrog off road izleta, no, da bi za uklanjanje tragova lutanja van asfalta bio dovoljan posjet samo običnoj auto praonici potrebno je pridržavati se serije pravila

Vožnja kroz blato budi skrivene, divlje instinkte i jednakom snagom privlači početnike i iskusne off road vozače. Zahtijeva određenu količinu spretnosti u upravljanju, dobar osjećaj i tehniku, ali i temeljito poznavanje vozila za čijim se upravljačem nalazite. Blato nije uvijek isto, ponekad je i nepredvidljivo jer dovoljno je samo par metara kako bi se promijenila gustoća i dubina što stvara potpuno različite uvjete kojima treba pristupiti na drugačiji način.

Iskustvo je ključan i nezamjenjiv element u nadmetanju s blatom, ali za njega je potrebno vrijeme i kilometri vožnje, no, postoje i neka pravila u pristupu koja su uvijek važeća. Prvi korak u uspješnom savladavanje dionica prekrivenih blatom su gume. Pneumatici s naglašenim bočnim blokovima i širokim kanalima uzdužnim i poprečnim kanalima, olakšat će svaki zadatak, ali ne i učiniti nemoguće.

Ni najbolje gume ne mogu pomoći ako dubina premašuje visinu podnice automobila jer kroz blato se možete probijati bez značajnijih problema sve dok dijelovi prijenosa i podvozja ne dođu u kontakt s podlogom. Istodobno za suočavanje s blatnjavim dionicama potrebna je relativno spora vožnja, ali praćena s dozom odlučnosti. Uz uključenu blokadu stalnog pogona na sva četiri kotača, kao i uvijek treba izabrati stupanj prijenosa koji će nam omogućiti prolazak bez ukopavanja, ali i bez pretjeranog zaletavanja.

Ulazni put ujedno je i izlaz u slučaju nužde

Nalet prevelikom brzinom može izazvati neželjene putanje i doslovno nas baciti usred blata nakon čega povratni manevar koji nas može spasiti ako dođe do nasjedanja podnicom, postaje nemoguć. Trag koji ostavljamo dok se krećemo naprijed, u slučaju da blato postane dublje od očekivanog i automobil počinje nasjedati, ujedno je i put koji nam otvara mogućnost da se oslobodimo vožnjom unatrag.

Izbjegavati zaustavljanja i oštra skretanja

Oštra skretanja i nepotrebna zaustavljanja manevri su koje treba izbjegavati. Svako stajanje na mjestu početak je „kopanja“ jame iz koje se teško izlazi. S upravljačem treba biti odmjeren jer svako pretjerano zakretanje, osobito kroz izdubljene žljebove, može nas odvesti u neželjenom smjeru, osobito u trenutku kada kotači „zagrizu“ za solidnu podlogu.

Jako proklizavanje vodi u duboko ukopavanje

Kod prvog proklizavanja kotača teško je odoljeti iskušenju i ne potražiti izlaz u dodavanju gasa, ali svako snažno proklizavanje izbacuje ono malo podloge ispod kotača koja nam nasušno treba. Bolje rješenje je vožnja unatrag nakon kojeg slijedi novi odlučniji pokušaj. Mali zalet već utabanim tragom može biti rješenje, ali i put bez izlaza nakon kojeg ako nemate vinč, jedino rješenje je sajla i pomoć drugog vozila. Jedna od opcija je i pokušaj s višim stupnjem prijenosa kako bi uz pomoć spojke dozirali moment, no, treba biti obziran prema kvačilu.

Izvidnica, planiranje i vožnja bez šaltanja

Zahtjevnije dionice zahtijevaju planiranje. Odnosno izlazak iz vozila i traganje za zonama koje su tvrđe. U vožnji nije preporučljivo mijenjati stupnjeve prijenosa jer motor treba stalno držati na okretajima koji omogućavaju brze reakcije, a vožnju utabanom površinom iskoristiti za ubrzanje kako bi se gume uz pomoć centrifugalne sile oslobodile blata.

Riješite se blata prije povratka na asfalt

Blato koje se nakupilo tijekom vožnje potrebno je ukloniti prije povratka na asfaltirane ceste. Blatnjavim tragovima na asfaltu ugrožavamo sigurnost ostalih sudionika u prometu i podliježemo kažnjavanju, a blato koje se nataložilo na kotačima negativno utječe na balans i brza vožnja može postati opasna. Prije posjete najbližoj praonici, za uklanjanje grubih slojeva blata na kotačima poslužit će makadamska dionica, a smanjenje tlaka za 0,5 bara u odnosu na tvornički propisane omogućit će gumama da se neznatno deformiraju i lakše riješe blata u utorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:19