ŠTEDLJIVI BENZINAC

TEST NISSAN NOTE 1.2 DIG-S Motor dostojan bogate opreme

Trocilindraš se uz kompresorsku podršku preobrazio u 18 KS snažniji, štedljiviji, ali i zabavniji motor

U novu se generaciju Nissana Notea, barem usporedimo li je s njezinom prethodnicom, sasvim lako zaljubiti na prvi pogled. Osim atraktivnog, a opet nerazmetljivog vanjskog izgleda, za kojim je valjda nemoguće ne okrenuti se, Note već pri prvom susretu osvaja i unutrašnjim vrijednostima. Ponajprije prostranošću, definiranom međuosovinskim razmakom od 260 cm, koji je omogućio da se na stražnjoj klupi ugodno mogu smjestiti i 190 cm visoki putnici.

Dio zasluga za to, doduše, pripada pametno osmišljenoj diobi prostora između stražnjeg dijela putničke kabine i prtljažnika, za koju je zaslužna pomična stražnja klupa. S hodom od nemalih 16 centimetara, ona se u nižim paketima opreme dobiva samo uz 2500 kuna vrijedan doplatni paket Look, baš kao i dvostruka podnica prtljažnika Karakuri, u testnoj Tekni dolazi serijski.

Najbogatiji paket opreme, međutim, svoju raskoš više pokazuje u prednjem dijelu automobila. Sjedala s kožnim detaljima, koža na upravljaču i mjenjaču, nasloni za ruke, inteligentni ključ, navigacija i Around View Monitor s kamerama iz ptičje perspektive tek su početak priče. Sustav za nadzor mrtvog kuta, kao i prepoznavanje objekata u pokretu prilikom vožnje unatrag u ovoj je klasi donedavno bilo teško i zamisliti.

Iza oznake DIG-S krije se pogonski stroj u osnovi identičan osnovnom 1,2-litrenom benzincu sa 80 KS, ali je on za ovu prigodu prisnažen pripajanjem kompresora zahvaljujući kojemu mu se snaga popela na 98, a najveći okretni moment sa 110 na 147 Nm. U praksi se ovo povećanje itekako osjeti te Note niti u jednom trenutku ne gubi korak s ostatkom prometa.

S druge strane, tko želi biti štedljiv, nek izvoli: DIG-S se već i teoretski pokazuje štedljivijim od slabijeg brata, pri čemu vrlo efektno djeluje podatak o ispuhu CO2 od samo 99 g/km ( s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem), što je točno 10 g manje nego kod 1.2 motora u običnoj izvedbi. Uz start & stop i Eco mod za još štedljiviji način vožnje, minimalnu je potrošnju moguće spustiti do 4,0 na 100 km/h, odnosno manje od 6 litara u prosjeku. Više od 7 teško je trošiti i ako se posebno potrudite... Sve u svemu, vrlo uvjerljiv motor, posebno za jednog trocilindraša.

U okruženju usporedivih paketa opreme, 1.2 DIG-S je od osnovnog motora skuplji za 15.000 kuna, a od dizelaša povoljniji za manje od 3000 kuna. No, račun za testni primjerak sa svim doplatama skače u nebesa, na više od 131.000 kuna.

NOTE 1.2 DIG-S

TEHNIČKI PODACI

Motor benzinski, 3 cilindra

Obujam 1198 ccm

Snaga 98 KS

Moment 147 Nm

Mjenjač ručni, 5 stupnjeva

Prtljažnik 325-2010 litara

Najveća brzina 181 km/h

Ubrzanje 11,7 sekundi

Potrošnja 5,8 l/100 km

CIJENA 124.405 kn

S DOPLATAMA 131.871 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:27