SAVJETNIK AUTO KLUBA

Vani je sve hladnije: Donosimo 5 savjeta za izbjegavanje kvarova automobila zbog hladnoće

Val polarne hladnoće s temperaturama i ispod -15 stupnjeva stiže i u naše krajeve što između ostalog na muke stavlja i vlasnike

Automobil zimi (ilustracija)

 Profimedia

Val hladnoće s temperaturama i ispod minus 15 stupnjeva najavljuje se i u naše krajeve što između ostalog na muke stavlja i vlasnike vozila. Nedvojbeno, zima je kao godišnje doba najškodljivija za automobile i najviše ih stavlja na kušnju. Pritom "debeli minusi" i uvjeti hladnoće, snijega i leda mogu predstavljati veliki izazov za vozače. Iz tog razloga, donosimo vam 5 savjeta koji će vas poštedjeti glavobolje, ali i vaš novčanik.

1. Zaštite automobil dok ga ne koristite

Idealno bi bilo parkirati ga u zatvorenom prostoru, no, ako to nije opcija, preporučljivo je potražiti mjesta gdje će vozilo biti zaštićenije od vjetra i vremenskih nepogoda kako bi se zajamčila, koliko je to moguće, bolja temperatura.

2. Ne žurite nakon paljenja motora

image

Zagrijavanje automobila zimi

Web Screenshot

Paljenje motora automobila jedan je od najkritičnijih trenutaka za njegov rad tijekom najhladnijeg doba godine. Nemojte žuriti i pustite da se cijeli sustav zagrije. Pokrenite motor i pustite ga da radi nekoliko sekundi kako bi se temperatura ulja u karteru povisila i na taj način ulje rasporedilo po ostalim elementima motora i tako ih dobro podmazala.

3. Pritisnite spojka nekoliko puta prije kretanja

image

Stiskanje kvačila (ilustracija)

Profimedia

U trenutku kada čekate da se temperatura vašeg ulja podigne, zgodno je nekoliko puta pritisnuti spojka prije kretanja. To će pomoći ulju u getribi, koje pomaže ispravnom funkcioniranju svih elemenata sustava), da se zagrije i bolje teče za ostatak dijelova sustava prijenosa.

4. Ako automobil neće upaliti iz prve, ne forsirajte

image

Paljenje automobila (ilustracija)

Profimedia

Hladnoća utječe i na akumulator, kojeg ne treba forsirati. Već oko nule akumulator, naime, počinje gubiti kapacitet i za četvrtinu nego li za ljetnih mjeseci, dok se kod ekstremno niskih temperatura njegov kapacitet može i prepoloviti. Ako vaš automobil neće upaliti iz prve, nakon otprilike 3 do 5 sekundi prekinite kontakt.

Dajte vašem automobilu nekoliko sekundi da se akumilator oporavi, kako bi mogla ponovno dati punu snagu, a zatim pokušajte ponovno.

5. U prvim kilometrima, vaš automobil je još uvijek hladan

image

Vožnja u zimskim uvjetima (ilustracija)

Profimedia

Peti ključni savjet kako izbjeći kvarove na automobilu zbog hladnoće odnosi se na prve kilometre nakon što ste krenuli. Morate imati na umu da je automobil, čak i ako je već upaljen, još uvijek hladan, pa s njim trebate postupati pažljivo. Tijekom ove početne faze vozite lagano, bez forsiranja motora ili njihovih okretaja više nego što je potrebno. Pustite ga da se zagrije dok ne dođe na optimalnu točku, a tada možete "zategnuti" bez problema, koliko god to zimski uvjeti dopuštaju, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:36