NOVI PODACI

Tko izaziva više prometnih nesreća, vozači auta ili biciklisti? Evo rezultata istraživanja

Biciklisti su suočeni s opasnošću fatalne nesreće s autom koji se brzo kreće, dok nekim vozačima smetaju bicikli u prometu

Prometna nesreća s biciklistom, ilustracija

 Profimedia

Odnos vozača automobila i biciklista u prometu je oduvijek bio "napet". Biciklisti su suočeni s opasnošću prometne nesreće s vozilom koje se brzo kreće, dok nekim vozačima smetaju bicikli koji ometaju promet i sigurnost. Međutim, koji od njih uzrokuju više prometnih nesreća? Ovim pitanjem pozabavio se portal motorbiscuit.com.

Prema novom istraživanju, za nesreće su podjednako krivi vozači bicikla i vozači automobila. Na prvi pogled moglo bi se učiniti da su za prometne nesreće više krivi automobili. Oni su veći i kreću se većom brzinom. Također, vozačima može biti teško vidjeti bicikliste koji se voze gradskim ulicama. Međutim, podaci sugeriraju da je vjerojatnost da će biciklisti izazvati nesreću podjednaka.

image

Biciklist, ilustracija

Profimedia

Podaci su, međutim, prilično ograničeni, što otežava temeljitu analizu problema. Većina podataka je od državnih i gradskih vlasti u SAD. Primjerice, o studiji o sudaru bicikla i automobila, Odjel za javnu sigurnost države Minnesote otkrio je da su biciklisti krivi u 49 posto nesreća, dok su vozači krivi u 51 posto.

Studija je također pokazala da je najčešći uzrok nesreća bilo ne ustupanje pravo prvenstva. Međutim, druga studija iz Washingtona, D.C., pokazala je da biciklisti uzrokuju više nesreća od vozača. Savezna vlada ima mnogo različitih studija o različitim aspektima automobilske sigurnosti, ali nema mnogo informacija o sudarima bicikla i automobila.

Glasnogovornik američke Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) je rekao: "Uzrok je teško utvrditi. Mnogo je vjerojatnije da će biciklisti doživjeti nesreću nego vozač automobila".

Iako je teško utvrditi krivnju za sudar bicikla i automobila i podaci pokazuju mješovite rezultate, jasno je poznato da biciklisti upadaju u znatno više nesreća nego vozači automobila.

image

Prometna nesreća s biciklistom, ilustracija

Profimedia

Pokazuje se i da vozači bicikla imaju dvostruko više nesreća od vozača automobila, no međutim, većina tih biciklističkih nesreća ne uključuje automobile - tek njih trećina. Do sudara bicikla dolazi zbog niza čimbenika. To uključuje loše uvjete na cestama, padove, napade pasa, neodgovarajuće biciklističke staze, loše uvjete osvjetljenja i kršenje prometnih propisa.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), "gotovo 1000 biciklista godišnje pogine u SAD-u, a više od 130.000 ih bude ozlijeđeno u nesrećama". CDC također predlaže načine za sprječavanje ozljeda i smrti biciklista.

To uključuje nošenje pravilno postavljene biciklističke kacige svaki put kada biciklist vozi svoj bicikl, zajedno sa strožim zakonima o biciklističkim kacigama. Druge preventivne mjere uključuju nošenje fluorescentne ili reflektirajuće odjeće i korištenje aktivne rasvjete na biciklima.

image

Biciklist u prometu, ilustracija

Profiedia

Što možemo naučiti iz američkih iskustava? Vozite li automobil svakako obratite pažnju na bicikliste jer su posebno ranjivi, a ako ste na prometnici na biciklu, vozite oprezno i prije svakog manevra poput promjene smjera i slično, dva put provjerite stanje u prometu oko vas. Dovoljna je sekunda nepažnje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:01