SAVJETNIK AUTO KLUBA

Test: Ne bacajte novac, zapravo sve kamere za snimanje vožnje nude skoro istu kvalitetu slike

Od devet testiranih kamera, čak osam koristi zastarjele procesore tvrtke Novatek. Većina tih procesora je staro najmanje 5 godina

Kamere za snimanje vožnje, ilustracija

 Ivan Lacković

Dashcams ili kamere za automatsko snimanje vožnje posljednjih su godina sve popularnije. Osim što nam donose spektakularne snimke lude vožnje i nevjerojatnih nesreća ove kamere u mnogim su državama jako korisne jer služe kao dokaz za osiguranje kada dođe do nesreće.

image

Kamere za snimanje vožnje, ilustracija

Profimedia

Kako tržište ‘dashcamsa’ još nije potpuno razvijeno, većina kupaca ih nabavlja putem raznih stranica za prodaju na internetu poput E-baya, Amazona, AliExpressa... Ponuda je vrlo velika no test je sada pokazao da se ponuđeni modeli uglavnom uopće ne razlikuju.

Linus s YouTube kanala Linus Tech Tips, koji ima skoro 15 milijuna pretplatnika, isprobao je nekoliko modela i zaključio da će i najjeftiniji modeli koji koštaju oko 500 kuna jednako dobro odraditi svoj posao kao i najskuplji u ponudi kada je u pitanju utvrđivanje odgovornosti u nesreći.

No oni koji traže bolju kvalitetu snimke neće puno postići ako odaberu najskuplje modele koji koštaju između 2000 i 3000 kuna. Dva najskuplja testirana modela Blackvue DR750X i Thinkware U1000 na testu su pokazala da ne nude gotovo ništa bolju kvalitetu slike u usporedbi s mnogo jeftinijim kineskim kamerama.

Od devet testiranih kamera, čak osam koristi zastarjele procesore tvrtke Novatek. Većina tih procesora je staro najmanje pet godina. Slično je i sa senzorima za sliku. Svih devet modela koristi Sony Starvis senzore. Razlike između kamera su uglavnom samo u dizajnu i softwareu koji koriste te funkcijama koje nude. Kada je u pitanju kvaliteta slike, ne isplati se investirati u skuplju kameru, zaključak je ovog testa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:34