SVE JE NAMJEŠTENO

Otkrivena tajna kvalitetnog zvuka zatvaranja vrata na automobilu. Naime, on je lažan! Evo i zašto

Jeste li se zapitali zašto zatvaranje vrata na novom Mercedesu zvuči jednako kao i na modelima od prije 15 godina?
Zatvaranje vrata
 -/Wavebreak/Profimedia

Koliko ste puta čuli izjave poput - "kad zatvorim vrata na svojoj S-klasi, pa to zvuči kao da sam zatvorio trezor" ili, "ja kad zatvorim vrata na mojem Audiju to zvuči kao da sam se zaključao u tvrđavu". Ili pak "ma ne valja auto ništa, kad zatvorim vrata čuje se metalni zvuk, tanki pleh, ne daj bože sudara".

No, sve te izjave možete staviti "mačku za rep" jer je potrošeno jako puno radnih sati i novca (ili nije) kako bi se prilikom konstruiranja nekog automobila dobio "odgovarajući" zvuk zatvaranja vrata.
Istina je: zvuk prilikom zatvaranja vrata vaših automobila je lažan i stvoren je u laboratoriju kako bi ostavio dojam kvalitete i duševni mir kupcu. Ništa drugo.

image
inspekcija vrata automobila
Monty Rakusen/Cultura RF/Profimedia

Kao što piše portal melmagazine.com, ono što stoji iza "dobrog zvuka" naziva se "psihoakustika", što je široko govoreći, proučavanje psiholoških, kognitivnih i senzornih odgovora povezanih sa zvukom. Tome su sasvim očekivano, brojni proizvođači dali veliku važnost kako bi bolje razumjeli želje kupaca te mogli bolje "manipulirati" onim što oni očekuju kao odgovarajući zvuk kod zatvaranja vrata.

U ovoj grani znanosti primjera ima puno, poput određivanje ispravne glasnoće glazbe u noćnim klubovima, ili primjerice određivanje zvuka i glasnoće tipki na mobitelu, a što se tiče automobilske industrije, odavno je otkriveno da postoji značajna kognitivna povezanost zvuka i kvalitete.
Tako da ako ste možda mislili da je najvažnija psihološka povezanost između zvuka motora koji automobil proizvodi i njegove kvalitete, varate se, u stvarnosti je to upravo zvuk zatvaranja vrata.

"Zvuk zatvaranja vrata automobila može se pratiti u industriji automobila posebice unazad 10 godina", objašnjava James Ford, suosnivač internetske trgovine auto dijelova AutoBead. "Za početak, povećane mjere sigurnosti značile su da su proizvođači automobila morali dodati dodatna metalna ojačanja u vidu letvica na bočna vrata kako bi ispunili sigurnosne propise, što je kasnije utjecalo na zvuk koji su vrata stvarala prilikom zatvaranja."
„Usto, jedna od prvih stvari s kojom se potencijalni kupac automobila susreće je zvuk zatvaranja vozačevih vrata. Pritom taj zvuk koji odzvanja salonom ako je dobar, kupcu podsvjesno daje osjećaj vrijednosti automobila", rekao je Jonathan Berger, profesor glazbe na Centru za računalna istraživanja glazbe i akustike Sveučilišta Stanford.

Prema tome, objašnjava Ford, proizvođači su brzo shvatili da je konstruiranje kvalitetnog zvuka zatvaranja vrata automobila prva prilika da kupci osjete kvalitetu automobila, izradu i sigurnost te da opravdaju cijene.

Berger pak navodi eksperiment koji je izveo sa svojim nastavnim razredom psihoakustike u kojem su ljudi čuli osam različitih zvukova zatvaranja vrata automobila i ocijenili ih od najjeftinijih do najskupljih.

„Naša se hipoteza da će ispitanici niskofrekventni "teški" zvuk kratkog trajanja i bez zaostalog zvuka percipirati kao vozilo najviše klase pokazala točnom. U pogledu frekvencije tako niski, mekani udarci djeluju primamljivije od visokofrekventnih“ objašnjava Berger.

"Ali na naše iznenađenje, kratko trajanje i čist zvuk nije ostavio dojam kvalitete. Zvuk s najvišom percipiranom vrijednošću imao je zvuk koji je nastao kao blok-zvuk", zaključuje.
Njegova istraživanja odražavaju desetljeća ostalih istraživanja odrađena na tu temu. "Ako je zvuk na vratima automobila "sitan", neupečatljiv, čak i nečujan, konotacija je da je cijelo vozilo jeftino, a ne čvrsto", piše u studiji sveučilišta Purdue iz 2016. pod nazivom "Karakterizacija zvukova automobila nove generacije." "Suprotno tome, potpuno zasićen zvuk zatvaranja vrata automobila ima konotaciju luksuza."


U tom cilju, automobilske tvrtke rade u velikoj mjeri kako bi zajamčile da zvuk na vratima njihovih automobila ide sve do opravdanja cijene. Jeste li se zapitali zašto vrata Mercedesa iz 2020. godine zvuče jednako kao i na modelima iz primjerice 2008. godine? Evo i odgovora: na tome se puno radilo, i kad je jednom dobiven odgovarajući "Mercedes zvuk" zatvaranja vrata to se nije više mijenjalo.

Tobias Beitz odgovoran za kvalitete zvuka i dizajna u Mercedesu, objasnio je postupak stvaranja "dobrog zvuka" zatvaranja vrata još u intervjuu za Bloomberg 2014. godine. "Dobar zvuk nije stvar u težini vrata", rekao je. "Zvuk vrata uglavnom osigurava optimalan akustički dizajn strukture vrata, zasuna i brtvi."
Drugim riječima, zvuk je u potpunosti je proizveden.

„Svaka marka ima svoje zvučne inženjere koji koriste specifične kombinacije mekanih materijala kao što su prostirke ili pjenasti materijali i nanose ih na metalne površine vrata kako bi apsorbirali ili blokirali neželjenu buku i stvorili jedinstveni zvuk - to osigurava dodavanje prigušivača u šupljinu vrata radi stvaranja pravog niskofrekventnog zvuka "udaranja", objašnjava Ford.

"Ako treba, čak će se i mehanizam zaključavanja izmijeniti kako bi se dobio pravi oblik "klika". Bez prigušivača na pravim mjestima, zatvaranje vrata automobila zvučalo bi poput "sudara" dva komada metala."
Doduše, bez obzira na ta saznanja nije da će proizvođači skinuti cijenu nekog modela u salonu jer vam je poznata njihova cinična igra s psihoakusikom, jer prema Bergeru, određivanje suptilnosti koje pokreću naše emocionalne reakcije ima veliku dugoročnu vrijednost.

"Živimo u sve bučnijem svijetu, stalno suočen s alarmantnim i zavodljivim zvukovima te odbojnim i neugodnim zvukovima", kaže on. "Razumijevanje kako slušni sustav rastavlja ravan buke kojoj podvrgavamo sebe i druge važno je u navigaciji kroz tu gromu." Ili jednostavnije rečeno, dat će vam puno veći osjećaj kada vas uši varaju, zaključuje melmagazine.com u svojoj priči o dobrom zvuku zatvaranja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 02:49