OMETAJU LI VAS?

Koliko su sustavi pomoći u vožnji učinkoviti? Stručnjaci istražili koliko zapravo ometaju vozače

Različite organizacije specijalizirane za automobilsku sigurnost istražuju ulogu ADAS-a ili pomoćnika u vožnji

Sigurnosni sustavi pomoći vozaču u automobilu (ADAS)

 Web Screenshot

Sustavi pomoći u vožnji, popularno poznati i kao ADAS, imaju važnu funkciju u vozilima: pomažu u poboljšanju sigurnosti i služe kao podrška u vožnji. Međutim, mnogi vozači smatraju da tolika količina tehnologije tijekom vožnje može smetati.

I ne samo to, već mogu biti i izvor ometanja: ako su pomagala dizajnirana da učine vožnju sigurnijom, ali ometaju vozača i time povećavaju rizik od nesreće, njihova funkcija postaje pomalo zastarjela. To je nešto što se može proširiti na samu tehnologiju, poput zaslona osjetljivih na dodir na nadzornim pločama.

Iako su mnogi od ovih ADAS već obvezni u novim automobilima koji se prodaju u Europskoj uniji od prošle godine, i imaju važnost u ocjenama testova Euro NCAP, mnogi vozači odlučuju deaktivirati ova pomagala.

Ovi sigurnosni sustavi vozila predmet su istraživanja raznih agencija i stručnjaka za sigurnost na cestama, fokusirajući se uglavnom na ljudsko ponašanje i njegov odnos s ADAS-om.

image

Sigurnosni sustavi pomoći vozaču u automobilu (ADAS)

Web Screenshot

Euro NCAP je, primjerice, već prilagodio svoje sigurnosne testove za analizu tehnologija za pomoć pri vožnji u novim automobilima. Agencija priznaje da radi na poboljšanju procjene ovih sustava u stvarnom svijetu, fokusirajući se na intuiciju i prihvaćanje vozača, tako da se mogu smanjiti "najdosadnije" karakteristike ovih tehnologija.

Organizacija je iskazala svoju zabrinutost u pogledu učinkovitosti ovih ADAS-ova da stvarno pomognu u smanjenju prometnih nesreća. Njegov glavni tajnik, Michiel van Ratingen, kaže da “koliko god je izazov inzistirati da proizvođači usvoje najnovije sigurnosne tehnologije, pravi izazov je uvjeriti vozače u njihovu potrebu.

image

Sigurnosni sustavi pomoći vozaču u automobilu (ADAS)

Web Screenshot

Sa svoje strane, Konzorcij naprednih tehnologija vozila, sa sjedištem na MIT-u u Massachusettsu, istražuje ove ADAS i druge tehnologije povezane s autonomnom vožnjom od 2015. godine. Ova skupina analizira vozače Tesli, Range Rovera, Volva i Forda.

Cilj je “razumjeti kako vozači koriste ADAS i koliko je dobro sučelje s kojim komuniciraju. Znamo glavne sigurnosne prednosti ovih sustava, ali sada želimo čuti od šire grupe ljudi kako ih koriste".

Tom Legget, stručnjak za tehnologiju vozila, također je izrazio svoju zabrinutost zbog gore navedenog: „Ako znamo da svi isključe podršku za prometnu traku čim uđu u automobil, sve njegove sigurnosne prednosti su izgubljene. Pokušavamo to izbjeći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:51