IZVJEŠĆE O KRIMINALU

Katalizatori su zbog plemenitih metala najčešća meta lopova, pogađate koji su dijelovi na drugom mjestu?

Ova je komponenta jedna od najpoželjnijih za lopove zbog plemenitih metala koje sadrži, a gume i felge se također puno kradu

Krađe dijelova, ilustracija

 Polizei NRW Mettmann

Mnogim lopovima vozilo nije glavna meta: to su neki njegovi specifični dijelovi. A ima i onih koji su posebno poželjni.

image

Uklanjanje katalizatora s automobila (ilustracija)

Profimedia

Postoji element koji kradljivci automobila diljem europe bez sumnje preferiraju: katalizator. Ovaj dio, koji kemijski modificira plinove kako bi se smanjile emisije zagađivača, sastoji se od keramičke ploče koja ima premaz od plemenitih metala: paladija, rodija i platine. Zbog svoje visoke vrijednosti postali su predmet žudnje kriminalaca.

image

Krađa kotača s Lamborghinija Huracana

X Screenshot

To nije jedina komponenta koju lopovi traže. Postoje drugi koji prolaze nezapaženo, ali su jednako traženi na crnom tržištu. Američke radionice JB Motor Works i Classic Car Maintenance otkrivaju koji su to.

Kriminalcima su atraktivni dijelovi felge i gume: pogotovo one veće, one personalizirane i specijalna izdanja. Na meti su i ksenonska i LED svjetla. Još jedna komponenta vanjštine automobila koja može biti žrtva je branik: oni najmoderniji prepuni su senzora i drugih tehnoloških sustava koji se mogu prodati za dobar novac.

image

Zračni jastuk

Profimedia

Unutar automobila, lopovi napadaju važan sigurnosni sustav: zračne jastuke. Obje radionice se slažu da su skupi. U slučaju vozila sa sedam sjedala posebnu pozornost treba obratiti na treći red sjedala. Obično su uklonjivi i, s obzirom na njihovu veličinu i korisnost, traženi su. Na tehnološkoj razini, tu su zasloni osjetljivi na dodir koji se nalaze u sredini armaturne ploče. Oni se mogu lako preprodati.

image

Krađe branika, ilustracija

Profimedia

Pokriva li osiguranje krađu dijelova? Da bi polica pokrila krađu određenih dijelova, automobil mora biti zaštićen kasko osiguranjem ili kod treće strane koje je prošireno posebnim pokrićem koje uključuje ovu vrstu situacije.

Osiguravajuća društva također razlikuju fiksne dodatke (one koji dolaze iz tvornice) i one koji nisu standardni (oni koje dodaje vlasnik nakon kupnje automobila), a koji moraju biti navedeni u polici da bi imali ovu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:57