SAVJETNIK AUTO KLUBA

Kako produljiti vijek svojem autu: 15 savjeta za održavanje prema broju prijeđenih kilometara

Usvojite ove preporučene zamjene na određenim kilometražama za održavanje automobila kako biste mu produljili vijek

Pregled automobila

 CROPIX

Ako redovito mijenjate potrošne dijelove bez obzira na kilometražu vašeg automobila, većina modela trebala bi vas vjerno služiti. Evo najvažnijih stvari na koje treba obratiti pažnju i odgovori kada je najbolje vrijeme za izmjenu...

image

Ulje u automobilu

Profimedia

1. Automobilsko ulje

Učestalost izmjene varira, ovisno o tome koga pitate, ali dugogodišnji standard iznosi 10.000-15.000 kilometara, ili svaka tri mjeseca. Neki kažu da noviji automobil može prijeći mnogo više između zamjene ulja.

image

Auto gume

Nokian

2. Rotiranje automobilskih guma

Promijeniti prednje i stražnje gume valja napraviti svakih 10-ak tisuća kilometara. Dobar način da zapamtite ovaj zadatak održavanja je da ga radite pri svakoj izmjeni ulja.

3. Filtar goriva

Možda ne razmišljate često o filteru goriva u vašem automobilu, ali prljavi filtar goriva može dovesti do lošeg rada motora. Preporučuje se mijenjati filtar goriva svakih 50.000 kilometara.

image

Auto akumulator

Ronald Goršić/CROPIX

4. Akumulator

Akumulator automobila obično traje četiri do pet godina, što znači otprilike 80.000 do 95.000 kilometara za prosječnog vozača, ali biste akumulator trebali provjeravati sezonski, pogotovo ako živite u hladnijim krajevima. Zadnja stvar koju želite u snježnoj oluju je mrtav akumulator. Zamijeniti akumulator u automobilu vrlo je jednostavno.

5. Tekućinu za kočnice

Neki proizvođači automobila preporučuju zamjenu tekućine za kočnice svake dvije godine ili 40.000 kilometara.

6. Kočione pločice

Automobilu koji se uglavnom koristi za gradsku vožnju trebat će nove prednje kočnice svakih 65.000 kilometara. Ako većinu putovanja provodite na autocestama tada možete prijeći i gotovo duplo više prije nego što se istroše prednje kočnice.

image

Diskovi kočnica

Ivan Lacković

7. Diskovi kočnica

Zamjena diskova kočnica obično se predlaže svakih 95.000 do 100.000 kilometara, dakle, otprilike u isto vrijeme kada i kočione pločice. Zamjena diska kočnica nešto je teža od zamjene kočionih pločica, ali se može učiniti i samostalno i uštedjeti vam novaca.

image

Getriba automobila

Ivan Lacković

8. Tekućina u getribi

Većina trgovina preporučuje zamjenu tekućine u mjenjaču svakih 95.000 kilometara, ali prijedlozi proizvođača sežu od 50.000 do 160.000 kilometara. U svakom slučaju, to je važan zadatak održavanja koji može produžiti vijek trajanja vašeg sustava prijenosa.

9. Automobilska crijeva

Crijeva će s vremenom dobiti tendenciju pucanja i ako je vaš automobil star više od šest godina, vjerojatno je vrijeme da ih pogledate. Automobil star oko šest godina imat će oko 130.000 kilometara, i to je otprilike kilometraža za razmišljanje o zamjeni crijeva vašeg automobila.

10. Tekućina servo upravljača

Ne postoje preporuke za određivanje vremena kada treba promijeniti tekućinu servo upravljača, tako da ćete se morati osloniti na opće pravilo – dvije godine ili 40.000 kilometara.

image

Svječice motora

Profimedia

11. Svjećice

Uobičajeno pitanje za mnoge vlasnike vozila je "Kada trebam promijeniti svjećice?" Dakle, koliko često treba mijenjati svjećice? Pa, nisu sve svjećice predviđene za 160.000 kilometara. Zapravo, neki proizvođači automobila preporučuju zamjenu u intervalima od 50.000 kilometara. Stoga uvijek slijedite servisne intervale svjećica prikazane u priručniku za upotrebu kako biste saznali kada zamijeniti svjećice.

image

Razvodni remen

Profimedia

12. Razvodni remen

Kilometraža zamjene zupčastog remena varira, ali nekada je bila svakih 96.000 kilometara. Ovih dana neki proizvođači preporučuju zamjenu zupčastog remena svakih 160.000 kilometara. Najbolje je provjeriti vodič proizvođača kako biste utvrdili kada biste trebali zamijeniti zupčasti remen.

image

Auto amortizeri

Ivan Lacković

13. Amortizeri i podupirači

Otprilike svakih 130.000 kilometara amortizeri i amortizeri automobila će se istrošiti i treba ih zamijeniti.

image

Filter zraka

Profimedia

14. Filtar zraka

Ne morate brinuti o promjeni filtera zraka u vašem automobilu toliko često kao kod drugih zadataka održavanja automobila. Preporučena kilometraža za promjenu filtera zraka u automobilu je svakih 25.000 do 50.000 kilometara. promjena filtera zraka u automobilu je sasvim jednostavna i možete je učiniti sami.

15. Pumpa za vodu

Pumpa za vodu obično će trajati između 95.000 i 160.000 kilometara, ali ih mehaničari zamjenjuju ranije jer ako se pokvare, stvaraju velike probleme. Ljudi obično servisiraju svoju pumpu za vodu u isto vrijeme kada i zupčasti remen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:29