DOBRO JE ZNATI

Kako ispravno pripremiti motocikl za zimski san? Malo pažnje spriječit će iznenađenja na proljeće

Prije nego svog ljubimca stavite u hibernaciju, dobro je posvetiti mu malo vremena i zavrnuti rukave kako bi vas dočekao spreman
Priprema motora
 Motul

Nema lošeg vremena, postoji samo loša oprema - stara je motociklistička izreka koja ima i svojih seksističkih verzija. No, za većinu poklonika vožnje na dva kotača, dolazak sezone niskih temperatura signal je za parkiranje motora u garažu. Nešto dublje od uobičajenog u iščekivanju povratka toplijih vremena.

Ipak, prije zimskog motociklističkog sna, dobro je malo zavrnuti rukave i posvetiti vremena svom ljubimcu. Pripremiti ga dugu pauzu koja neće ostaviti traga na njegove performanse i izgledu. Pritom je dovoljno uložiti malo truda i novaca kako bi nas motocikl dočekao spreman za proljetno buđenje i nove vožnje.

image
Priprema motora
Motul

Najčešća i gotovo trivijalno iznenađenja s kojim vrlo često započinje sezona vožnje je prazna baterija, ali postoje i mnogi drugi razlozi koje mogu biti posljedica nepravilnog odlaganja.

Postupci ili propusti koji mogu u konačnici rezultirati da motocikl postane neupotrebljiv, a u nekim slučajevima i opasan. Većinu posla za pravilnu zimsku hibernaciju, vozač može obaviti sam, ali je pritom važno koristiti namjenska sredstva, bilo da se radi o sredstvu za čišćenje ili ulju kojim ćemo podmazati pojedine dijelove.

5 stvari koje morate napraviti kako bi mirnije dočekali proljeće

Napunite spremnik goriva

Pun spremnik smanjuje isparavanje benzina i stvaranje kondenzata. Što manje zraka ostavimo u spremniku ili cijevima, manja je mogućnost da dođe do stvaranja vode koja može nagristi unutarnje površine, stvoriti naslage koje mogu izazvati začepljenje sustava napajanja.

image
Priprema motora
Motul

Sušenje važnije od pranja

Temeljito čišćenje spriječit će prljavštinu i masnoću da ostave neizbrisive tragove na plastičnim ili metalnim dijelovima. Pritom je mudro koristiti sredstva za čišćenje specijaliziranih proizvođača, a nakon ispiranja vodom potrebno je sušenje. Mekana krpa je idealna.

image
Priprema motora
Motul

Lanac oprati i nauljiti

Naslage prljavštine s lanca najbolje se uklanjaju specijaliziranim sredstvima. Pritom će se ukloniti i slojevi ulja pa je stoga je drugi korak nanošenje tvornički propisanog ulja za lanac kojim će se spriječiti pojava hrđe. Zadnji korak je kontrola zategnutosti.

image
Priprema motora
Motul

Idealan je automatski punjač

Kod starijih modela dovoljno je od spojiti negativni pol (crni) čim će se spriječiti gubitak baterije, kod modernijih modela sa sofisticiranim električnim sustavima bolje opcija je automatski punjač koji će po potrebi nadopunjavati bateriju, ali za to je potrebna garaža.

Veći tlak bolji od manjeg

Idealno bi bilo odignuti oba kotača od tla ili koristiti središnji nosač, ali ako je bočna nožica jedino rješenje, tada gume treba napumpati malo iznad propisanog. Uvijek prisutno mikro curenje s vremenom će smanjiti tlak, a tada pod teretom motora može doći do deformacije gume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52