CVH

Digitalizacija stanica za tehničke preglede: Svaki dokument sad je udaljen samo sekundu

Sustavom za dostavu elektroničkih dokumenata u postupcima registracije, ispitivanja i homologacije sad mogu koristiti i pravne osobe

Stanica za tehnički pregled

 Željko Puhovski/CROPIX

Ne kaže se uzalud da je svako zlo za neko dobro. Poznato je, naime, da je aktualna pandemija koronavirusa smanjila mobilnost i otežala uobičajene načine komunikacije, no sve to rezultiralo je i ubrzanim razvojem praktičnih digitalnih platformi koje ne samo da smanjuju potrebu za fizičkim kontaktom, nego i štede vrijeme.

Jedna od njih je i sustav za dostavu elektroničkih isprava u postupcima registracije, ispitivanja i homologacije. Za fizičke osobe on je zaživio još u veljači 2021., no da je njegovo pokretanje mnogima prošlo “ispod radara” zorno pokazuje mali broj onih koji su se njime odvažili koristiti.

image

Procedura tehnickog pregleda

Darko Tomaš/CROPIX

Dosad je, naime, u stanice za tehnički pregled dostavljeno svega oko 500 digitalno potpisanih dokumenata, uglavnom kupoprodajnih ugovora i raznih punomoći. Ipak, broj korisnika uskoro će sasvim sigurno značajno porasti, a razlog tome je što elektronički potpisane dokumente u stanice za tehničke preglede od 13. prosinca mogu slati i pravne osobe. Posebice će to, čini se, ići na ruku leasing društvima, koja tisućama svojih klijenata prije svakog produljenja važenja prometne dozvole moraju slati punomoć kako bi oni mogli registrirati auto.

Niz je razloga, međutim, zašto se i fizičkim osobama – dakle, vozačima - isplati koristiti, mnogima očito, još stranu mogućnost slanja elektronički potpisanih dokumenata.

Na ovaj način, primjerice, iz bilo kojeg dijela svijeta mogu dostaviti punomoć i opunomoćeniku omogućiti da u njihovo ime obavi tehnički pregled, neovisno nalaze li se u tom trenutku na ljetovanju negdje na Jadranu ili su se iz poslovnih razloga trajnije nastanili u Njemačkoj, Irskoj ili Italiji.

image

Procedura tehnickog pregleda

Darko Tomaš/CROPIX

Također, na ovaj način moguće je dostaviti i kupoprodajni ugovor, koji se u stanici za tehnički pregled smatra valjanim ako je digitalno potpisan od strane prodavatelja i kupca.

Važno je pritom znati da se elektroničkim dokumentom ne smatraju skenirani papirnati dokumenti, već samo oni potpisani kvalificiranim elektroničkim potpisom. Znači, da bi dokument bio prihvaćen u stanici za tehnički pregled on mora sadržavati e-potpis, pomoću kojega se vrši identifikacija korisnika i osigurava izvornost sadržaja.

image

Centar za vozila Hrvatske

Željko Puhovski/CROPIX

Fizičke osobe veliku korist od elektroničke dostave dokumenata mogu imati i u situacijama kad od generalnog zastupnika trebaju pribaviti potvrdu da je u automobil ugrađeni dio predviđen za tvorničku ugradnju.

Zna se, naime, dogoditi da određena dimenzija gume nije upisana u prometnu dozvolu, a ipak smije biti korištena na vozilu bez provođenja atesta. Da bi se to i dokazalo potrebna je potvrda zastupnika koju on ovako u najkraćem mogućem roku iz Zagreba može poslati u stanicu za tehnički pregled u Osijeku ili Dubrovniku.

5 koraka za uspješno slanje elektroničkih dokumenata

Ulazak u aplikaciju i prijava

Elektronički dokumenti šalju se u stanice za tehnički pregled pomoću aplikacije dostupne na adresi https://edokumenti.tehnicki.hr. Za korištenje aplikacije potrebno je imati web preglednik novije generacije poput Google Chroma te korisničke vjerodajnice.

Prijava se vrši preko sustava NIAS, razvijenog za identifikaciju korisnika prilikom prijave za sve usluge u sustavu e-Građani, pri čemu je za uspješnu prijavu dovoljna vjerodajnica razine povjerljivosti 3. To znači da je za prijavu dovoljno imati ugovoreno internetsko bankarstvo i koristiti PIN kojim se i inače pristupa bankarskim uslugama.

image

CVH stranica

CVH

Unos dokumenta počinje upisom šasije vozila

Nakon uspješne prijave, unos dokumenata započinje upisom VIN oznake vozila (broja šasije) koji dokument povezuje s konkretnim vozilom. Na taj je način omogućena automatizirana obavijest o postojanju dostavljenog elektroničkog dokumenta, njezin prikaz i preuzimanje tijekom 15 dana od dostave dokumenta u svim stanicama za tehnički pregled vozila u Hrvatskoj. Aplikacija potom radi provjeru postoji li vozilo s upisanim brojem šasije u sustavu tehničkog pregleda i registracije. Ako je vozilo pronađeno, prikazuju se njegovi osnovni podaci - marka, tip, model i godina proizvodnje.

image

Prometna i vozačka

Željko Puhovski/CROPIX

Dokumenti moraju biti u formatu PDF

Elektronički dokumenti koji se šalju u stanice za tehnički pregled moraju biti u formatu PDF, pa slane dokumente (punomoć, kupoprodajni ugovor…), najčešće izvorno kreirane u programu Word, prije elektroničke dostave treba pretvoriti u PDF.

Za to postoje brojne besplatne, za korištenje jednostavne aplikacije na internetu i taj postupak ne oduzima više od nekoliko minuta. Važno je pritom znati da se elektroničkim dokumentom ne smatraju skenirani papirnati dokumenti, već samo oni potpisani kvalificiranim elektroničkim potpisom. Znači, da bi dokument bio valjan i prihvaćen on mora sadržavati e-potpis, pomoću kojega se vrši identifikacija korisnika i osigurava izvornost sadržaja.

image

Potpisni certifikat

ilustracija

Potreban je potpisni certifikat

Da bi se elektronički dokument mogao potpisati, potrebno je imati odgovarajući potpisni certifikat. Ovlašteni izdavatelji potpisnih certifikata za pravne i fizičke osobe u Hrvatskoj su FINA te AKD čiji je certifikat ugrađen u svaku novu osobnu iskaznicu.

Vlasnici osobne iskaznice s čipom tako već imaju potpisni certifikat i mogu ga nakon aktivacije koristiti u postupku kreiranja e-potpisa. Elektronički dokument najjednostavnije je potpisati pomoću Adobe Acrobat Readera, alata za čitanje PDF dokumenata.

image

Procedura tehnickog pregleda

Darko Tomaš/CROPIX

Zadnji korak u stanici za tehnički pregled

Iako sustav za dostavu elektroničkih dokumenata olakšava postupak dostave dokumentacije, vlasnik ili opunomoćenik moraju biti fizički prisutni tijekom tehničkih pregleda ili registracijskih postupaka. Riječ je, naime, o upravnim postupcima pa se njihova nazočnost traži kako bi podmirili propisane obaveze poput godišnje naknade za ceste, preuzeli novu prometnu dozvolu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:22