SAVJETNIK AUTO KLUBA

Curi vam ulje iz motora automobila? Šest je važnih uzroka, a tri su za hitan posjet mehaničaru

Za neke probleme, to bi moglo biti nešto što se može popraviti malim održavanjem, dok druge vrste curenja mogu biti skupe

Curenje ulja

 Profimedia

Nije neuobičajeno da iz vašeg vozila curi tekućina i nikada to ne biste trebali ignorirati. Za neke probleme, to bi moglo biti nešto što se može popraviti malim održavanjem, dok druge vrste curenja mogu biti znakovi upozorenja na visoke račune za popravke. Ovo je šest najčešćih razloga curenja ulja.

1. Degradirana brtva motora

image

Degradirana brtva motora

youtube Screenshot

Brtva motora jednostavno je brtva između dvije površine. Ovo je važno jer se njegovi dijelovi mogu proširiti kako se motor zagrijava. Kad se motor ohladi, počinju se skupljati natrag u svoju izvornu veličinu i oblik. Brtva glave cilindra dizajnirana je da spriječi curenje motornog ulja u cilindar ili u potpunosti iz automobila. Ako ona počne propadati, primijetit ćete žute ili tamnosmeđe lokve.

2. Rupa u posudi ulja

Vaše ulje može iscuriti zbog rupe u koritu ulja. Postoji nekoliko razloga zašto bi se to moglo dogoditi. Prvi se odnosi na istrošenost brtve. Ostali razlozi uključuju čep za ispuštanje ulja i navoje koji se počinju kvariti ili su na neki način oštećeni. Možda ste udarili u nešto na putu kući i to je probilo rupu u posudi za ulje. Bez obzira na razlog, važno je popraviti tu rupu što prije.

3. Nagrizena ili slomljena uljna brtva

image

Potrošena uljna brtva

YouTube Screenshot

Ako brtva koja drži vaše ulje postane korodirana ili slomljena, tada može polako početi ispuštati ulje. Znakovi toga u početku možda neće biti toliko vidljivi, a možda će trajati neko vrijeme prije nego što počnete vidjeti masne lokve ispod vašeg automobila.

4. Istrošen filter ulja

image

Istrošen filter ulja

YouTube Screenshot

Jeste li znali da se ulje mora filtrirati prije nego što se može pumpati kroz ostatak vašeg vozila? Zbog toga je uljni filtar sastavni dio podmazivanja motora, iako mu se ne pridaje važna pozornost. Uz to, uljni filtar ima relativno kratak vijek trajanja u usporedbi s drugim dijelovima i trebat će ga zamijeniti kada se istroši kako bi se spriječilo curenje ulja.

5. Slomljena ili izgubljena kapica filtera

image

Zamjena kapice filtera

YouTube Screenshot

Poklopac filtera za ulje prvenstveno je dizajniran da spriječi čestice prljavštine i prašine da uđu u vaš motor i izazovu kaos. Također služi kao sigurnosni ventil za vaš motor. Ako nedostaje ili je neispravan, vaš je motor u opasnosti. Također riskirate istjecanje ulja, što je nešto što želite izbjeći pod svaku cijenu. Srećom, zamjenske kapice su relativno jeftine i jednostavne za ugradnju.

6. Loš spoj brtve ventila

Većina brtvi ventila izrađena je od jeftinih materijala poput plastike i gume. Naporan rad motora može negativno utjecati na spoj brtve ventila. Ako vam curi ulje, ovo je također jedna od stvari koju biste trebali prvo provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:29