domaći tuning

Video, foto: Spektakularno prošireni BMW 318 Ci privlači pažnju gdje god se pojavi

Mladi ljubitelj widebody prerada iz Livna svoj BMW 318 Ci sprijeda je proširio deset, a straga čak četrnaest cm

Tuning BMW E46

 Tomislav Krišto/CROPIX

Dominik Vrdoljak (18) mladi je ljubitelj tuninga iz Livna. Automobil snova mu je, nimalo iznenađujuće za generaciju odraslu na akcijskim filovima iz serijala Brzi i žestoki s Vinom Dieselom, Nissan GT-R (R35) i to u režiji japanskog specijalista Liberty Walk iz Tokija.

Trenutno mu je, međutim, kao studentu koji ljeti konobari u Rogoznici preskup, pa se odlučio za bitno jeftiniji projekt, tzv. budget build svog prvog automobila u životu - BMW 318 Ci iz 2003. s prevaljenih 180.000 kilometara.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

- U početku sam razmišljao o Opel Manti, jer sam htio da automobil ima stražnji pogon, ali se pokazalo da je prestara i da ih nema dovoljno na tržištu. Sljedeći izbor bio je BMW serije 3. E36 mi je bio prestar, E92 premlad i preskup.

Stoga sam se odlučio za E46, koji se proizvodio od 1997. do 2006. Coupe, naravno, i to s benzinskim motorom. Pred dvije godine stajali su pet i pol do šest tisuća eura. To sam si već mogao priuštiti, objašnjava Dominik.

Na kraju je u oglasniku slučajno naletio na crni BMW 318 Ci sa 143 KS u Rijeci. Bio je oštećen s lijeve strane i trebao je nova vrata, stražnji blatobran i retrovizor, ali je vlasnik tražio svega 3300 eura, dvije i pol manje od uobičajenog. Kupio ga je, pa popravio za sitan novac.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

- Dijelova za taj automobil ima na svakom koraku. Blatobran sam platio sto, retrovizor pedeset eura, a vrata mi je prethodni vlasnik poklonio. I još sam stotinjak eura dao limaru da mi zamijeni blatobran, dok sam retrovizor i vrata složio sam u očevoj garaži u Livnu, pa ispada da me na kraju - istini za volju ogreban po čitavoj lijevoj strani - izašao svega 4150 eura, otkriva Dominik.

I tako je BMW 318 Ci stajao parkiran u garaži sve do početka ove godine kad je Dominik odlučio krenuti u svoj prvi projekt i to widebody kitom koji podsjeća na kultnu američku tunersku kuću Pandem, ali je proizvod jedne litavske tvrtke za koju je slučajno čuo na kanalu Adriana Petričevića na YouTubeu.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

Riječ je o kompletu prednjih i stražnjih blatobrana, pragova, spojlera i splittera. Jedino što nisu izrađeni od skupe laminirane plastike, već od jeftinije stakloplastike, ali zato umjesto priičnih 3500 stoje puno povoljnijih 1200 eura, a stiže i sa svom dokumentacijom potrebnom za atest u CVH.

- Taj widebody kit na karoseriju smo postavili otac Vladimir i ja u vlastitoj garaži. Trebalo nam je dobrih mjesec dana, ali automobil je na kraju izgledao spektakularno. Sprijeda je čitavih deset, a straga čak četrnaest centimetara širi od serijskog BMW 318 Ci. Jedva stane u garažu. Ha, ha, ha… Widebody prerade kod nas su rijetke, znam da postoji jedna Opel Calibra s kitom njemačkog Riegera, otkriva Dominik.

Lakiranje je, međutim, prepustio profesionalnom lakireru, jer za taj posao trebaju i znanje i iskustvo i komora, pa mu je to odradio prijatelj iz Livna. U početku je razmišljao o jarkoplavoj boji kakvu Opel koristi za sportska izdanja OPC, a prijatelji su ga nagovarali na crnu, koja mu se sviđala, ali je zaključio da bi skrivala proširenja zbog kojih je i išao u preradu.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

Na kraju se odlučio za originalnu BMW crvenu Imola, a da je bio u pravu dokazuju i fotografije našeg majstora Tomislava Krište. Automobil bi, naravno, izgledao bez veze da nije i spušten. Dominik se odlučio za najjeftinije gewinde s papirima njemačkog specijalista JOM. I to je, međutim, bilo dovoljno da spusti automobil na samo par centimetara od tla.

- Jedva sam uspio izaći iz garaže, a da ne govorim o prelascima preko ležećih policajaca, pogotovo kad se protežu s kraja na kraj ceste, pa ih ne možeš izbjeći. To su drame! Od spuštanja do kraja definitivno sam odustao nakon što nisam uspio ući na kanal u stanici za tehnički pregled, objašnjava Dominik.

Uz widebody kit uzeo sam još gewinde i felge od aluminija. Bio bih najsretniji da sam imao para za trodijelne, ali jako sam zadovoljan i brončanim Japan Racingovim modelom 11, jer super pašu uz BMW 318 Ci. Izašle su me još tisuću eura, plus gume, koje uopće nisu jeftine jer sam sprijeda stavio 255/35 ZR18, a straga 285/30 ZR18.

Unutrašnjost nije dirao, jedino što je u prtljažnik na stražnje sjedalo ugradio još dva subwoofera i pojačalo, koje je njegov otac godinama ljubomorno čuvao na tavanu.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

Cijela je prerada, dakle, trajala od siječnja kad je krenuo s ugradnjom widebody kita do svibnja kad je dobio atest i stajala ga je oko 5000 eura.

Automobilom se služi svakodnevno, osim zimi kad su loši uvjeti na cesti, i čest je gost evenata i meetova, poput najvećeg u regiji Swagger Crewa u Samoboru i na Željavi, a sprema se i u Omiš, pa ne čudi što je s widebody BMW 318 Ci od svibnja do danas, odnosno u svega šest mjeseci, prevalio čak 20.000 kilometara.

image

Tuning BMW E46

Tomislav Krišto/CROPIX

- Muči me jedino potrošnja goriva, jer je motor slab i stalno ga treba držati u visokim okretajima. Šteta što nije 3.0. Ne pomažu mi, naravno, ni superširoke gume (sprijeda 22,5, a straga 28,5 centimetara), kao ni od prethodnog vlasnika ugrađena plinska instalacija, ali što ću… za ljepotu se valja i žrtvovati, kaže Dominik.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Centrom za vozila Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 05:46