UVIJEK JEDINSTVENI

Stiže novi RX-7? Mazda radi na razvoju sportskog auta s Wankel motorom

Velika vijest došla je u trenutku kada smo saznali da je Mazda sredinom 2000-tih razmatrala povratak RX-7, no od svega se odustalo

Mazda Iconic SP Concept

 Mazda Media

Na zajedničkoj press konferenciji s Toyotom i Subaruom, Mazda je ovog tjedna predstavila prototip rotacijskog motora s dva rotora. Iako tvrtka nije išla u detalje o novom Wankel motoru, izjavili su da bi se on jednog dana mogao ugraditi u sportski automobil.

Kao u konceptu Iconic SP (na slikama), rotacijski motor bi radio kao generator koji opskrbljuje energijom bateriju, umjesto da je mehanički povezan s kotačima. Mazda već nudi Wankel motor naziva 8C s jednim rotorom u aktualnom MX-30 koji radi na identičnom principu.

image

Mazdin novi rotacijski motor

Mazda Media

Mazdin glavni tehnički direktor Ichiro Hirose rekao je: "Ovaj koncept je opremljen s dva uzdužno postavljena rotacijska motora za proizvodnju energije, omogućujući veću opskrbu energijom i ostvarivanje niskog težišta. Jedinica također ima za cilj poboljšati vibracije i smanjiti emisije povećanjem zapremine. Također se razmatra za upotrebu u sportskim automobilima."

image

Mazdin novi rotacijski motor

Mazda Media

Ako mislite da nam se u prethodnom odlomku s "dva rotacijska motora" potkrala greška, nije. Hirose je doslovno spomenuo dva motora, a to vjerojatno znači dva 8C Wankel motora povezana u seriju, koji stvaraju jedinicu s dva rotora. 8C ima obujam od 830 ccm i snagu od 75 KS, što bi u kombinaciji dalo 150 KS i 1.660 ccm.

To bi otprilike bila razina MX-5, što nije baš spektakularno, no ne treba zaboraviti da bi auto imao i električni motor. I u MX-30 je električni motor više nego dvostruko snažniji od Wankela, što znači da bi novi model lako mogao imati više od 300 KS.

image

Mazda Iconic SP Concept

Mazda Media

Sve to zapravo neizravno daje do znanja da Mazda vjerojatno radi na razvoju nove generacije RX-7, kultnog sportskog modela koji se prestao proizvoditi 2002. godine. Velika vijest došla je upravo u trenutku kada smo saznali da je Mazda sredinom 2000-tih razmatrala povratak RX-7, no od svega se odustalo uslijed velike ekonomske krize krajem 2000-tih.

Taj RX-7 je trebao biti sportski automobil s prednjim motorom i pogonom na stražnje kotače, koji bi u ponudi Mazde zauzeo poziciju iznad MX-5.

image

Mazda Iconic SP Concept

Mazda Media

Međutim, čini se da bi se RX ipak jednog dana mogao vratiti i ponovo koristiti fascinantan Wankel pogon, ovoga puta u malo drugačijoj izvedbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 00:23