KOMPAKTNI ŠESTACI

Sedam veličanstvenih: Kompakti sa 6-cilindarskim motorima danas su egzotika koje ne možete ne voljeti

Radi se modelima koji još nisu preskupi, a s obzirom da je riječ o kompaktima su i praktični i upotrebljivi

Šestcilindrični kompaktni automobili

 Alfa Romeo, Volkswagen AG, BMW, Seat

Teško se zaljubiti na prvi pogled, iako su kompaktni 6-cilindrični sportski automobili koje vam predstavljamo na ovom popisu dobri kandidati za to. Radi se o modelima koji imaju nižu cijenu od ostalih auta u višim klasama s V6 mototima, a s obzirom na status modela B segmenta, korisna su praktički za sve.

1. BMW Serije 1 M135i

Prethodne generacije BMW-a Serije 1 zaslužuju biti među najistaknutijim kompaktnim 6-cilindričnim sportskim automobilima koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru rabljenog. Atraktivni su i kvalitetni, ali prije svega vrlo zabavni za vožnju.

image

BMW Serija 1

BMW

‘Jedinica‘ je postala jedini kompaktni automobil sa sustavom pogona na stražnje kotače, a najzanimljivija je varijanta M135i. Ima 3,0-litreni redni šestocilindrični benzinski motor od 326 KS, povezan sa šest-brzinskim manualcem. Od 0 do 100 km/h stiže za 5,1 sekundu.

2. Seat Leon Cupra 4

Počevši od 2000., Španjolci su plasirali velikog "underdoga", nepoznatog široj javnosti. Bio je to Seat Leon Cupra 4 koji je bio vrlo posebna varijanta i koja se jedva razlikovala od ostalih alternativa verziji Cupre.

image

Seat Leon Cupra 4

SEAT

Istaknuo se VR6 motorom Volkswagen grupe. 2,8-litreni benzinski motor sa šest V-cilindara i više od 200 KS snage; sve povezano s pogonom na sve kotače s Haldex kvačilom. Danas su rijetki, vrlo ih je teško pronaći.

3. Volkswagen Golf R32

Povijest Volkswagen Golfa GTI govori nam o vrlo uravnoteženom modelu ako je ono što tražite da uživate u sjajnom vozilu za vožnju po zavojima kako biste se s vremena na vrijeme nasmijali, ali i da ga možete koristiti na dnevnoj bazi bez potrebe da budete član svih benzinskih postaja u vašem području.

image

Volkswagen Golf R32

Volkswagen AG

Međutim, R32 je priča za sebe. U četvrtoj generaciji ovog njemačkog kompakta imao je 3,2-litreni VR6 s gotovo 250 KS, povezan sa sustavom pogona na sve kotače. Postao je najsnažniji Golf ikada napravljen, a i dan danas izgleda prilično zlokobno.

4. Alfa Romeo 147 GTA

Ovaj Alfa Romeo jedan je od najradikalnijih kompaktnih sportskih automobila svog vremena. 147 GTA je bez obzira na sve morao biti na ovom popisu, budući da njegov legendarni 3,2-litreni Busso V6 motor isporučuje 250 KS snage, a sva ta snaga ide na prednju osovinu.

image

Alfa Romeo 147 GTA

Alfa Romeo

To je jedan od onih automobila zbog kojih se nakon vožnje na planinskom prijevoju osjećate kao da ste dobili bitku. Ako možete, odaberite ga s ručnim mjenjačem. Naravno, njegov atmosferski V6 prilično je žedan, ali s razlogom.

5. Audi A3

Treći model na ovoj ljestvici kompaktnih 6-cilindarskih sportskih automobila koji biste trebali uzeti u obzir kada tražite rabljeni, s VR6 motorom iz Golfa i Leóna koje ste već vidjeli, je Audi A3. Najpremium alternativa njemačkog konzorcija, a i skuplja.

image

Audi A3

Audi

Njegov 3,2-litreni VR6 također ima 250 KS, i također je povezan s Haldex kvačilom. Isticao se udobnošću za upravljačem, ali i određenim karakterom, iako ublaženijim od svojih "rođaka".

6. Volkswagen Corrado

Kompaktni sportski coupe koji je u svom drugom izdanju također imao poznati VR6 motor pod svojom haubom, iako je u ovom slučaju bio manje snažan.

image

Volkswagen Corrado

Volkswagen AG

U njegovih 2,9-litara obujma bilo je 190 KS, više nego dovoljno s obzirom na lakoću vozila. Također, treba znati da je bio pionir. Njime je otvorena sezona aktivnih aerodinamičkih sustava. Nijemac s kojim se možete ‘igrati‘ i dobro se zabaviti.

7. Mercedes C 32 AMG

Povijest Mercedesa i AMG-a usko je povezana već desetljećima. Tako je i C-Klasa Sportcoupé dobila svoju C 32 AMG varijantu, najsportskiju alternativu.

image

Mercedes C 32 AMG

Mercedes AMG

Model koji ulazi u ovaj popis kompaktnih 6-cilindarskih sportskih automobila zahvaljujući svom 3,2-litrenom motoru s više od 350 KS snage. Nevjerojatna količina koja mu je omogućila ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 5,2 sekunde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 01:41