AUKCIJA

Najrjeđi ‘Ferrari Enzo‘: Prodaje se jedan od samo 50 Maseratija MC12 nastalog iz bolida iz Maranella

Činjenica da je to bio najbolji cestovni automobil kojeg je Maserati proizveo natjerala je svakoga entuzijasta da ga poželi

Maserati MC12

 Joe Macari

Početkom 2000-ih Maserati je proizveo pravo remek-djelo na kotačima, superauto razvijen na bazi Ferrarija Enza, iako s brojnim razlikama, prije svega na estetskoj razini. Riječ je o Maseratiju MC12 i jedan je od samo 50 proizvedenih primjeraka. Jedan sada ide na oglasnik.

image

Maserati MC12

Joe Macari

Kada se pojavio, izazvao je pravu senzaciju, posebno među ljubiteljima talijanskog proizvođača superautomobila. Činjenica da je to bio najbolji cestovni automobil kojeg je Maserati ikad proizveo, natjerala je svakoga ljubitelja da ga poželi, ali kako bi povećao ekskluzivnost modela, Maserati je isprva ograničio proizvodnju na samo 25 primjeraka. Konačno, zbog velike potražnje, bio je prisiljen napraviti drugu seriju s još 25 jedinica, do 50.

image

Maserati MC12

Joe Macari

Iako je Maserati MC12 bio vrlo sličan Enzu u mehaničkom smislu, njegova karoserija bila je sušta suprotnost. Dizajniran od strane Franka Stephensona, MC12 je imao svoj vlastiti izgled i novi dojam. Glavna razlika bila je prisutnost uklonjivog tvrdog krova. Straga je MC12 imao ogromno stražnje krilo, što je, zajedno s njegovim proporcijama, značilo da je MC12 stvarao više potisne sile od Ferrarija.

image

Maserati MC12

Joe Macari

Svaka od 50 jedinica proizvedena je u potpunosti ručno, s posebnom pažnjom na detalje i prekrasnu kombinaciju bijele i plave boje. Maserati je također napravio trkaću verziju, nazvanu Corsa, koja se natjecala na FIA GT i GT1 svjetskim prvenstvima.

Vitaphone Racing osvojio je pet uzastopnih timskih naslova i ostvario šesto mjesto u prvoj GT1 sezoni 2010. godine. Osim toga, Maserati je osvojio Manufacturer‘s Cup 2005. i 2007. i šest vozačkih prvenstava, četiri u FIA GT prvenstvu od 2006. do 2009., jednu u talijanskom GT prvenstvu 2006. i još jedan u novostvorenoj FIA GT1 klasi 2010. godine.

image

Maserati MC12

Joe Macari

Primjerak koji se prodaje prvi put je isporučen vlasniku 28. veljače 2005. preko njemačkog zastupnika Ferrari Maserati Mille Miglia Motors u Münchenu. Prije nekoliko godina poslan je natrag u tvorničku radionicu u Maranellu, koja je cijelu karoseriju automobila preradila u plava karbonska vlakna.

image

Maserati MC12

Joe Macari

Auto je u besprijekornom stanju, na satu ima 5725 kilometara i izvrsnu servisnu povijest. Posljednjih godina izlagao se na događajima kao što je Salon Privé u Londonu 2023., gdje je osvojio nagradu "People‘s Choice". Cijena je dostupna na upit zainteresiranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:02