ZIDNI PUNJAČI

Struja nadohvat ruke vozačima: Nikad brže i lakše do vlastite punionice

Sve više vozača odlučuje se za ugradnju wallbox punjača koji pune baterije s najpovoljnijom strujom iz kućne mreže za par sati

Punjač za električna vozila

 Darko Tomaš/CROPIX

Početak naplate struje na javnim punionicama Elena koja je označila kraj besplatnih kilovatsata na širokodostupnim mrežama u Hrvatskoj, ali i sve veći broj automobila čije se baterije napajaju na vanjskoj utičnici – u 2021. se na tehničkim pregledima pojavilo čak 3054 električnih i 1181 plug-in hibridno vozilo – osjetno je povećalo zanimanje vozača za punjenje na kućnoj mreži.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

Samim time, posebno su zanimljivi postali povoljni i praktični wallbox punjači, koji vozačima omogućuju i do deset puta veću brzinu punjenja od one moguće pri spajanju kabela na standardnu kućnu utičnicu.

Ona, naime, dopušta snagu punjenja izmjeničnom strujom od svega 2,3 kW, dok wallbox punjači crpe struju snagom od 7,4, 11 ili čak 22 kW, čime se vrijeme punjenja smanjuje s 10 ili više na svega dva ili tri sata, ovisno o kapacitetu baterije i snazi ugrađenog pretvarača u samom autu.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

S povećanjem zanimanja vlasnika baterijskih vozila za kućno punjenje pojavila i potreba da im se ta usluga omogući na jednostavan, praktičan i povoljan način, a tu se kao svojevrsna perjanica pojavila tvrtka MOON koja djeluje pod okriljem Porsche Croatije, generalnog zastupnika marki VW, Audi, Seat i Škoda.

Njihov glavni adut je što ne prodaju samo punjače za električna vozila, među kojima je najtraženiji Power Charger snage 11 kW, dostupan po cijeni od 5833 kn, nego nude cjelovito rješenje za sigurno, učinkovito i povoljno punjenje vozila.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

Osim samih punjača korisnicima nude i uslugu savjetovanja vezano za optimalno tehničko rješenje ovisno o samom vozilu, strujnom priključku, željenoj brzini punjenja te javnoj ili privatnoj namjeni samog punjača. MOON, naime, u ponudi ima i ultrabrze punjače snage do 300 kW, prvenstveno namijenjene komercijalnoj namjeni i postavljanju uz ceste s veliki protokom vozila.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

Takav cjeloviti pristup pružanju usluge, naravno, bitno olakšava izbor i kupnju punjača, ali i njihovo postavljanje i puštanje u rad, za što je zadužen ugovoreni partner tvrtke MOON čiji stručnjaci prije instalacije vrše provjeru snage postojećeg strujnog priključka kako bi se vidjelo je li ona dostatna.

Ako nije, što često zna biti slučaj jer većina kućanstava ima osnovni priključak od 4,6 kW, kupcu se preporučuje dokup dodatne snage koju HEP cijeni 1700 kn (grad Zagreb), odnosno 1300 kn (ostatak Hrvatske) po kilovatu. U tvrtki MOON naglašavaju i da je poželjno imati trofazni priključak minimalne priključne snage 11,04 kW, jer on ne samo da omogućuje jači punjač i veću brzinu punjenja, nego i ravnomjernije opterećenje snage u svakoj fazi.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

Povećanje snage priključka u pravilu je neizbježno kad vlasnik električnog ili plug-in hibridnog vozila u svakom trenutku želi na raspolaganju imati mogućnost punjenja punom snagom, jer istovremenim radom s drugim potrošačima u kućanstvu u suprotnom može doći do preopterećenja i iskakanja osigurača.

S druge strane, kad korisnik planira puniti vozila tijekom noćnih sati i slabijeg opterećenja ili pak instalira sustav za dinamičko upravljanje snagom punionice koji smanjuje izlaznu snagu ovisno o trenutnoj potrošnji cijelog kućanstva, neko veliko povećanje snage priključka neće biti ni potrebno.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

Dodatni troškovi koji prate postavljanje i uporabu samog punjača tako nisu preveliki pa se ulaganje brzo isplaćuje s obzirom na to da je i nakon nedavnog poskupljenja struje kilovatsat iz kućne mreže barem tri puta povoljniji od onoga ponuđenog na većini javnih punionica.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

MOON Power Charger - Idealan punjač za privatne korisnike

Dostupan po cijeni od 5833 kn, punjač Power Charger idealan je za privatnog korisnika kojem nisu potrebne napredne opcije kontrole pristupa, povezivosti i naplate punjenja. Baterije puni izmjeničnom strujom snagom do 11 kW, odnosno pet puta brže nego na standardnoj kućnoj utičnici. Kao i svi punjači u ponudi tvrtke MOON dolazi s dvogodišnjim jamstvom i zajamčenom korisničkom podrškom.

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

MOON Wallbox Community - Primjeren za apartmane, ali i restorane, hotele…

Kvalitetan AC punjač snage do 22 kW s instaliranim kabelom za punjenje dužine 4,5 metara nudi inteligentna rješenja u upravljanju energijom, te razne opcije kontrole pristupa, mogućnosti povezivanja i naplate punjenja. Preporučuje se vlasnicima apartmana koji računaju na goste s električnim vozilima, a primjeren je i za uporabu u hotelima, restoranima, trgovačkim centrima…

image

Punjač za električna vozila

Darko Tomaš/CROPIX

MOON Power Charger DC - Snagom do 300 kW cilja odmorišta na autocestama

Modularni DC punjač nudi snagu punjenja od 75 do čak 300 kW, ovisno o konfiguraciji. Dolazi s integriranim 15-inčnim zaslonom u boji, koji pruža detaljne informacije o postupku punjenja, a moguća je ugradnja svih standardnih priključaka, uključujući hlađeni kabel za punjenje s CCS utikačem. Namijenjen je prvenstveno za ostvarivanje zarade od naplate punjenja na frekventnim lokacijama poput autocesta, restorana na prometnim čvorištima…

Sponzorirani članak nastao u suradnji s Moon Centrom Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 02:19