ACEA UPOZORAVA

Novi problem za elektromobilnost u EU, prijeti kolaps: Treba ugrađivati 1,2 milijuna punionica godišnje

Prodaja električnih vozila u EU rasla je tri puta brže od broja novopostavljenih punionica između 2017. i 2023. godine

Punionica za električne aute

 Scharfsinn/Alamy/Alamy/Profimedia

Udruga europskih automobilskih proizvođača ACEA upozorila je na sve veći jaz između broja javnih punionica i broja novih električnih automobila u Europi.

Prodaja električnih vozila u EU rasla je tri puta brže od broja novopostavljenih punionica između 2017. i 2023. godine, stoji u današnjoj objavi ACEA-e. Zbog toga se pojavio "alarmantan jaz između potrebnog broja javnih punionica i broja automobila koji će se na cestama naći u budućnosti".

image

Grafikon rasta broja električnih auta i punionica za njih

ACEA Press

Gotovo dvije trećine svih punionica u EU-u koncentrirane su u tri države, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj pa u njima ovaj problem nije toliko izražen, no u ostatku Europe broj punionica vrlo skoro neće moći zadovoljiti potrebe svih vozača.

Kako to može izgledati svjesni smo i mi u Hrvatskoj tijekom turističke sezone kada je prilično teško pronaći slobodno mjesto za punjenje na odmorištima uz auto cesti ili u velikim turističkim odredištima na Jadranu.

image

Punionica za električne aute

Michael Gstettenbauer/imago stock&people/Profimedia

Prema ACEA-i, postoji korelacija između dobre infrastrukture za punjenje i broja prodanih novih električnih automobila. Njemačka, Francuska, Nizozemska i Italija su u prvih pet država EU po broju prodanih novih električnih automobila i broju postojećih punionica.

image

Tesla Supercharger punionica

Tesla

Prema ACEA-i, trenutno se svake godine instalira oko 150.000 stanica za punjenje, no prema procjenama EU komisije potrebno ih postavljati oko 440.000 godišnje da bi ih bilo dovoljno do 2030. godine. ACEA čak smatra da su procjene EU komisije premale i ističe kako bi godišnje trebalo postaviti čak 1,2 milijuna novih punionica do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:33